Βόλτα με πατίνια στην Αθήνα: 3 σύντομες ασφαλείς βόλτες για όλη την οικογένεια

Βόλτα με πατίνια στην Αθήνα: 3 σύντομες ασφαλείς βόλτες για όλη την οικογένεια

Ύστερα από πολλές μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, τα ηλεκτρικά πατίνια (της Lime και της Hive, προς το παρόν) φαίνεται ότι κατακτούν, σταδιακά και εν μέσω εύλογων ενστάσεων, και την Ελλάδα. Η αρχή έγινε στη Θεσσαλονίκη και η πρωτεύουσα ακολούθησε, δίνοντας την ευκαιρία σε Αθηναίους και επισκέπτες να πάρουν μια πρώτη γεύση από το καινοτόμο αυτό μέσο.

Το πόσο κατάλληλα είναι τα ηλεκτρικά πατίνια για τις μετακινήσεις μας στο απρόβλεπτο ελληνικό αστικό τοπίο και το πόσο χρηστικά ή οικονομικά είναι τελικά, αναμένεται να απασχολήσει κοινό και αρμόδιους φορείς για κάμποσο καιρό. Δεν παύουν όμως να είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά και εν δυνάμει διασκεδαστικά για μικρούς (άνω των 12 με συνοδεία ενήλικου) και μεγάλους. Συνεπώς, με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, μοιάζουν ως ιδανική επιλογή για μικρές οικογενειακές διαδρομές σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης.

Πού τα βρίσκουμε;

Τα ηλεκτρικά πατίνια μπορείτε να τα βρείτε σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, όπως το Σύνταγμα και η Πλατεία Κοτζιά, αλλά και οπουδήποτε στην πόλη, στα μέρη που τα έχουν παρκάρει οι προηγούμενοι χρήστες. Ούτως ή άλλως, με μια ματιά στον χάρτη της εφαρμογής, μπορείτε να δείτε που είναι παρκαρισμένα τα πιο κοντινά σας πατίνια, αν είναι όσα χρειάζεστε για εσάς και τα παιδιά και αν η μπαταρία τους επαρκεί για τη βόλτα σας. Στην Αθήνα, τα πατίνια είναι διαθέσιμα από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, πριν γίνει η περισυλλογή τους για τη νυχτερινή επαναφόρτιση.

Πόσο κοστίζουν;

Το ξεκλείδωμα κοστίζει 1 ευρώ και, από εκεί και πέρα, για κάθε λεπτό βόλτας χρεώνεστε 15 λεπτά. Για να ξεκλειδώσετε ένα πατίνι, αρκεί να σκανάρετε τον QR κωδικό του με το κινητό σας και αυτομάτως χρεώνεται στον λογαριασμό σας ώσπου να το παρκάρετε. Με λίγα λόγια, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, μια ημίωρη βόλτα κοστίζει 22 ευρώ (= 4 + 120 x 0,15). Δεν είναι λίγα, αλλά ούτε και πολλά για μια πιο ιδιαίτερη οικογενειακή εξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Αρχικά, προσέχετε να μην τσουλήσετε το πατίνι σας χωρίς να το ξεκλειδώσετε και αρχίσει να ηχεί δυσάρεστα ο συναγερμός του. Στη συνέχεια, φροντίστε να έχετε εξασφαλίσει κράνη για όλους αφού, πέρα από απαραίτητο για την παθητική ασφάλεια του αναβάτη, το κράνος επιβάλλεται και από το νόμο.

Πριν ξεκινήσετε τη βόλτα, τσεκάρετε τα φρένα, τις ρόδες και τον σκελετό για τυχόν ζημιές ή δυσλειτουργίες. Αν είστε πρωτάρηδες, κάντε μία-δύο δοκιμαστικές εκκινήσεις για να συνηθίσετε το γκάζι, ιδιαίτερα τα παιδιά που μπορεί να παρασυρθούν εύκολα από το διασκεδαστικό του πράγματος.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας τηρείτε τον κανόνα του ενός αναβάτη ανά πατίνι (προβλέπεται, επίσης, από το νόμο), δίνετε προτεραιότητα στους πεζούς, μην αναπτύσσετε τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και, φυσικά, μη χάνετε τα παιδιά από τα μάτια σας.

Πού μπορούμε να κάνουμε μια ασφαλή βόλτα με τα παιδιά;

Η αλήθεια είναι πως η Αθήνα είναι μια πόλη δύσκολη για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης και οι επιλογές για μια οικογενειακή βόλτα χωρίς πολλές σκοτούρες μοιάζουν περιορισμένες.

Παρ’ ολ’ αυτά, δεν είναι και τόσο μπελαλίδικο να πάρετε τα πατίνια σας από το Σύνταγμα και να βολτάρετε στα δρομάκια του Εθνικού κήπου, που μοιάζει ιδανικό μέρος για χαλαρές οικογενειακές “κόντρες” και ομαδική εξάσκηση.

Αν και τον βαθμό δυσκολίας ανεβάζει το πλακόστρωτο, μπορείτε να καβαλήσετε τα σκούτερ σας απ’ τον σταθμό της Ακρόπολης και να διασχίσετε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι το Θησείο (με μια ενδιάμεση βόλτα στα δρομάκια του Φιλοπάππου).

Ακόμη καλύτερα, τώρα που καλοκαιριάζει για τα καλά, μη διστάσετε να κατεβείτε ως το Φάληρο για να κάνετε πατίνι δίπλα στη θάλασσα, στη μαρίνα και το πανέμορφο πάρκο του Φλοίσβου.

Καλές και ασφαλείς διαδρομές!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v