Λαχταριστό σπανακόρυζο με φρέσκια γλυστρίδα απ’ το χωριό

Λαχταριστό σπανακόρυζο με φρέσκια γλυστρίδα απ’ το χωριό

Το σπανακόρυζο γίνεται, προφανώς, με σπανάκι και έτσι έχουμε μάθει να το απολαμβάνουμε χειμώνα καλοκαίρι. Στη χώρα μας, όμως, έχουμε την τύχη να μεγαλώνουν ένα σωρό πεντανόστιμα χορταρικά που, ανάλογα με την εποχή, μπορούν να αντικαταστήσουν το βασικό υλικό και να δώσουν έναν άλλο χαρακτήρα στην παραδοσιακή συνταγή. Ένα από αυτά είναι και η γλυστρίδα ή αντράκλα που μεγαλώνει από μόνη της κάθε καλοκαίρι και τη βρίσκουμε άφθονη σε κήπους και αυλές δίπλα σε λουλούδια και κηπευτικά, στην πόλη ή το χωριό.

Γιατί με γλυστρίδα

Η γλυστρίδα είναι ένα αγριόχορτο που ξεφυτρώνει παντού και ενίοτε καλλιεργείται κιόλας. Τρώγεται ωμή και μαγειρεμένη και η γεύση της δεν απέχει πολύ από εκείνη του σπανακιού, οπότε αποτελεί το πιο κατάλληλο χορταρικό για ένα εναλλακτικό σπανακόρυζο.

Αυτές τις μέρες, τις τελευταίες του καλοκαιριού, έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μαζέψουμε μια καλή ποσότητα ώριμης και ζουμερής γλυστρίδας. Τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να τη βρούμε και στη λαϊκή, σε ματσάκια. Είναι ένα ανθεκτικό χορταρικό που διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο, αλλά μπορεί άνετα και να καταψυχθεί σε μερίδες ή να γίνει πολύ ωραίο τουρσί για να καταναλωθεί ως χειμωνιάτικος μεζές.

Αξίζει τον κόπο, γιατί πέρα από ένα ωραίο εποχικό έδεσμα η λεγόμενη και... αντράκλα είναι, όπως όλα τα φυτά που μεγαλώνουν μόνα τους, πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έχει πάρα πολλές βιταμίνες, μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο, ενώ είναι και μια εξαιρετική φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων.


Τι χρειάζεστε

1 κιλό γλυστρίδα περίπου

250 γραμμάρια ρύζι καρολίνα

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 πράσο

1 φρέσκια ντομάτα τριμμένη ή 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ

Ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο

Νερό

Λεμόνι

Τι κάνετε

Αφήνετε τη γλυστρίδα σε κρύο νερό για μερικά λεπτά, την ξεπλένετε καλά και κόβετε τη βάση των κοτσανιών, το σκληρό μέρος μόνο.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο και τα σωτάρετε σε ελαιόλαδο, μέσα στην κατσαρόλα. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο, προσθέτετε τη γλυστρίδα και το αλατοπίπερο.

Αφήνετε να ζεματιστεί λίγο η γλυστρίδα και μόλις μαραθεί και βγάλει υγρά, προσθέτετε τη ντομάτα και το ρύζι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το νερό (βραστό, αν έχετε βραστήρα), μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Κάπου κάπου ανακατεύετε και, αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο νερό.

Μόλις βγάλετε το γλυστριδόρυζο απ’ τη φωτιά, προσθέτετε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και στίβετε μισό λεμόνι.

Σερβίρετε αμέσως και το απολαμβάνετε ζεστό με ζυμωτό ψωμί στο πλάι. Οι πιο ανατολίτες, μπορούν να προσθέσουν και μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι, πασπαλισμένη με λίγη πάπρικα.

Την γλυστρίδα που θα μείνει, την κρατάτε στο ψυγείο για τις τελευταίες χωριάτικες σαλάτες της σεζόν.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v