Πώς ωθούμε τα παιδιά σε λάθος διατροφικές συνήθειες χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Πώς ωθούμε τα παιδιά σε λάθος διατροφικές συνήθειες χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Μία από τις κύριες ανησυχίες των γονιών είναι το φαγητό των παιδιών τους και οι διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσουν μεγαλώνοντας. Ωστόσο, μερικές φορές κάνουμε κάποια (κοινά!) λάθη που ούτε καν τα καταλαβαίνουμε! Δεν πειράζει, όμως. Είμαστε άνθρωποι κι όχι ρομπότ και τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Το σημαντικό είναι να τα δούμε, να τα αποδεχτούμε και να τα διορθώσουμε. 

Τους επιτρέπουμε να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι γονείς, στην προσπάθειά μας να ξεγελάσουμε» τα παιδιά ώστε να φάνε τα φρούτα ή τα λαχανικά τους. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα δεν θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού θα τους γίνει συνήθεια και θα θέλουν να τρώνε κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά την οθόνη.

Τα επιβραβεύουμε με επιδόρπιο

Ακόμα ένα λάθος που κάνουμε, είναι να τα επιβραβεύουμε με γλυκά και παγωτά. Έτσι,συνδέουν την επιβράβευση με ανθυγιεινές τροφές, συνήθεια που διατηρούν μέχρι μεγάλα. 

Τα πιέζουμε να φάνε ακόμα κι όταν δεν θέλουν άλλο

Η εμπειρία μας δείχνει πως όταν πιέζουμε ένα παιδί να φάει ένα φαγητό που δεν θέλει και μάλιστα την ώρα που δεν το θέλει, καταλήγει να το μισεί για την υπόλοιπη ζωή του!

Κρύβουμε τα ανθυγιεινά σνακ 

Το κάνουμε οι περισσότεροι, και για ευνόητους λόγους! Είναι διαφορετικό να βρίσκονται τα πατατάκια σε κοινή θέα, και διαφορετικό σε σημείο που τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση, κι αυτό δεν χρειάζεται εξήγηση! Ωστόσο, όταν τα κρύβουμε, μυθοποιούνται στα μάτια των παιδιών! Αμέσως γίνονται ο απαγορευμένος καρπός που πρέπει να δοκιμάσουν! Κι αυτό κρατάει για πάντα...

Σερβίρουμε τεράστιες μερίδες

Αν δεν περισσέψει, δεν φτάνει» λέει μια φίλη μου και έχει τόσο άδικο! Το πιάτο του παιδιού πρέπει να έχει κανονικές μερίδες και να τρώει μικρά, τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα. Διαφορετικά, κινδυνεύει να γίνει υπέρβαρο. 

Δεν τα αφήνουμε να συμμετέχουν στο μαγείρεμα

Όταν ένα παιδί πάιρνει μέρος στο μαγείρεμα, γνωρίζει τις τροφές, τις δοκιμάζει και σίγουρα δεν μπορεί να αντισταθεί στο φαγητό που έφτιαξε με τα χεράκια του! Εξάλλου, όλα είναι θέμα εξοικείωσης...

Δεν τους σερβίρουμε πιάτα με χρώμα!

Τα παιδιά είναι... παιδιά, και πάνω απ' όλα αγαπούν το παιχνίδι, τα ζωηρά χρώματα και οτιδήποτε τους προκαλεί χαρά. Κάντε το πιάτο τους όσο το δυνατόν πιο χαρούμενο, λοιπόν, και αφήστε τα να εξερευνήσουν όλες τις νέες γεύσεις που τους σερβίρετε!

Πηγή: brightside.me

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v