Πώς να κάνουμε το παιδί μας πιο έξυπνo… παίζοντας!

Πώς να κάνουμε το παιδί μας πιο έξυπνo… παίζοντας!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δύο πράγματα κάνουν το παιδί εξυπνότερο στην προσχολική ηλικία: οι τέχνες και η γυμναστική! Η γυμναστική αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά 30% στο μέρος εκείνο όπου σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση, ενώ οι τέχνες ανοίγουν το γνωστικό πεδίο του παιδιού και καλλιεργούν διάφορες δεξιότητες.

Για να κάνουμε λοιπόν το παιδί μας εξυπνότερο, αρκεί να «εφεύρουμε» παιχνίδια που βασίζονται στις τέχνες και την άσκηση, χρησιμοποιώντας την φαντασία και την καλή μας διάθεσή μας!

 

 

Οργάνωσε μια συναυλία με (αυτοσχέδια) μουσικά όργανα

Δεν είναι ανάγκη να έχετε στο σπίτι πιάνο ή ντραμς, ούτε να τρέχετε τα νήπια σε μαθήματα κλασικής κιθάρας ή όμποε για να διοργανώσετε στο σπίτι μια οικογενειακή συναυλία! Αρκεί να φτιάξετε μόνοι σας αυτοσχέδια μουσικά όργανα με κατσαρόλες, κουτιά, παιδικά ξυλόφωνα ή φλογέρες. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρείτε το μουσικό κομμάτι που σας αρέσει, να κάνετε πολλές πρόβες όλοι μαζί και όταν θα είστε έτοιμοι, να ορίσετε την ημερομηνία της συναυλίας! Για να το κάνετε ακόμα πιο επίσημο, ζωγραφίστε προσκλήσεις και αφίσες και καλέστε τους αγαπημένους σας ανθρώπους να... σας απολαύσουν!

Μουσικά όργανα που μπορείτε να φτιάξετε

Κλακέτες



Υλικά

  • Χαρτονάκια
  • Καπάκια μπύρας
  • Κόλλα
  •  Νερομπογιές

Τι πρέπει να κάνετε

  • Κόψτε τα χαρτονάκια σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα (8×3 εκ.) και διπλώστε τα στη μέση.
  • Χρωματίστε τα καπάκια με όποιο χρώμα αρέσει στο μικρό σας και κολλήστε τα πάνω στο χαρτόνι από την ίδια πλευρά.
  • Βάλτε στην παλάμη σας ένα χαρτονάκι και…κλαπ-κλαπ!

Κιθάρα

Υλικά

  • 1 κουτί από παπούτσια
  • Κλωστές ή πετονιά
  • Στρογγυλεμένα καρφάκια χειροτεχνίας (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φιγούρας καραγκιόζη)

Τι πρέπει να κάνετε

  • Τοποθετήστε τα καρφάκια στην κάθετη πλευρά του κουτιού (όπως στην φωτογραφία) αφήνοντας διάστημα 1-1,5 εκ. Κάνετε το ίδιο και για την ακριβώς απέναντι, κάθετη πλευρά του κουτιού.
  • Τυλίγετε την κάθε κλωστή γύρω από το καρφάκι και στη συνέχεια τεντώνετε μέχρι την άλλη πλευρά του κουτιού όπου στερεώνετε στο αντίστοιχο καρφάκι. Επαναλαμβάνετε για όλες τις κλωστές και τα καρφάκια, φροντίζοντας οι κλωστές να είναι παράλληλες μεταξύ τους.
  • Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε ένα κάθετο κομμάτι χαρτόνι για να “βοηθήσετε” τις κλωστές να μην εφάπτονται στην οριζόντια πλευρά του κουτιού.
  • Ανοίξτε και μια στρογγυλή τρύπα στο κέντρο της οριζόντιας επιφάνειας και…έτοιμη η αυτοσχέδια κιθάρα σας!

Φλάουτο

Υλικά
  • Καλαμάκια
  • Χαρτοταινία
  • Ψαλίδι
  • Χάρακα

Τι πρέπει να κάνετε

  • Κόψτε 10 καλαμάκια σε διαφορετικά μήκη. Το μικρότερο να είναι 7 εκ., το αμέσως επόμενο 8 εκ., κτλ.
  • Βάλτε το ένα δίπλα στο άλλο και ενώστε τα με ένα κομμάτι χαρτοταινίας.


Έκθεση ζωγραφικής στο σαλόνι σας

Τα παιδιά ζωγραφίζουν έτσι κι αλλιώς συνεχώς! Για να καλλιεργήσετε ακόμα περισσότερο αυτήν τη συνήθειά τους, αλλά και για να την βάλετε σε πιο γερές βάσεις, μπορείτε να το κάνετε λίγο πιο οργανωμένα!

Για παράδειγμα μπορείτε να ορίσετε ένα θέμα ζωγραφικής (όπως κάτι από την μυθολογία, την ιστορία ή την γεωγραφία) και να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ερευνήσουν, να διαβάσουν και να μάθουν πληροφορίες για το θέμα τους. Έπειτα, μπορείτε να ζωγραφίσετε όλοι μαζί έργα με το συγκεκριμένο θέμα και να τα εκθέσετε στο σπίτι σας!

Με αυτόν τον τρόπο τα βοηθάτε αφενός να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και αφετέρου να εξασκήσουν τις κινητικές και νοητικές τους δεξιότητες. Παράλληλα, μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνουν να θέτουν στόχους, να πειθαρχούν και να λειτουργούν ομαδικά για έναν κοινό σκοπό. 

Δείτε εδώ πώς αλλιώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ζωγραφιές των παιδιών σας κάνοντας κάτι όλοι μαζί! 

Γυμναστείτε με τις δικές σας ασκήσεις

Νους υγιής εν σώματι υγιή έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, και φυσικά είχαν απόλυτο δίκιο και ευτυχώς η άσκηση, μπαίνει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα και την κουλτούρα μας τα τελευταία χρόνια. Για να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους για πάντα, πρέπει να το κάνουμε τώρα και μάλιστα μέσα από το παιχνίδι! 

Δεν χρειάζεται να συμβαδίζετε πάντα με αυστηρούς κανόνες και οδηγίες. Συμβουλευτείτε έναν γυμναστή και φτιάξτε το δικό σας πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει χορό, κολύμπι, περπάτημα ή ποδήλατο. Οτιδήποτε αγαπά το παιδί και μπορεί να το κάνει μαζί σας!

Φτιάξτε την παιδική γωνιά για διάβασμα

Το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο επειδή βοηθά τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι μαθητές, αλλά κι επειδή οξύνει τη σκέψη και την φαντασία τους, τα μαθαίνει να μιλούν σωστά τη γλώσσα μας και να «δραπετεύουν» όταν νιώθουν πιεσμένα. 

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πως θα πείσουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν βιβλία ακόμα και μόνα τους όταν θα έχουν μεγαλώσει. Το μυστικό, όπως πολύ καλά ξέρουμε, είναι να τους καλλιεργήσουμε την αγάπη για τα βιβλία από τώρα που είναι μικρά!

Μια κουνουπιέρα, λίγα φωτάκια, ένα πουφ, μερικές μαξιλάρες και αρκετή φαντασία αρκούν για να φτιάξετε την πιο ζεστή και βολική γωνίτσα στο δωμάτιο του παιδιού αποκλειστικά (ή σχεδόν αποκλειστικά) για να διαβάζει. Είναι μια πολύ όμορφη αρχή. Δεν είναι; 

Μια φλοκάτη, μαξιλάρια και πουφ κάτω απ' τα ραφάκια του

Μπορείτε να τη φτιάξετε μέσα σε μια εσοχή ή σε μια ντουλάπα που δεν χρησιμοποιείται!

Φτιάξτε ένα σπιτάκι από χαμηλές βιβλιοθήκες και μια «σκεπή»

Κρεμάστε μια πολυθρόνα-κούνια απ' το ταβάνι σε μια γωνιά.

Μια μεγάλη κουνουπιέρα, μια κουβερτούλα και πολλά μαξιλάρια είναι ό,τι χρειάζεστε.

Μαξιλάρια και πουφ σε μια γωνιά!

Στήστε μια σκηνή Ινδιάνου.

Βάλτε ένα μικρό καναπεδάκι κάτω απ' τα ράφια.

Φωτογραφίες: Pinterest

v