Διαλειμματική νηστεία: χάνεις κιλά εύκολα, αλλά είναι καλό για την υγεία σου;

Διαλειμματική νηστεία: χάνεις κιλά εύκολα, αλλά είναι καλό για την υγεία σου;

Μία απ’ τις λαίλαπες που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο (δηλαδή, εμάς) χωρίς σταματημό είναι και τα περιττά κιλά. Όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για λόγους υγείας, αφού η παχυσαρκία επιβαρύνει τον οργανισμό και αποτελεί προθάλαμο για ένα σωρό άλλες παθήσεις. Το αντίδοτο είναι φυσικά η σωστή διατροφή, αλλά μακροπρόθεσμα μόνο. Βραχυπρόθεσμα, η απώλεια βάρους έρχεται με κάποια δίαιτα, οι περισσότερες όμως από αυτές, είναι δύσκολο να τηρηθούν, ενώ τα αποτελέσματα συχνά ανατρέπονται μετά από λίγο καιρό. 

Μια τέτοια δίαιτα είναι και η διαλειμματική νηστεία, με μία διαφορά: υπόσχεται όχι μόνο απώλεια βάρους, αλλά αλλαγές στην μεταβολική υγεία και διατροφικές συνήθειες που αντέχουν στον χρόνο. Τι από αυτά ισχύει, όμως;

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία 16/8

Όπως υποθέτει κανείς απ’ το όνομά της, η δίαιτα αυτού του τύπου χαρακτηρίζεται από «διαλείμματα», δηλαδή μεγάλα διαστήματα αφαγίας μεταξύ γευμάτων. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή είναι η «16/8», στην οποία πρέπει κανείς να καταναλώσει όλα τα γεύματά του μέσα σε ένα 8ωρο και να μείνει νηστικός για ένα 16ωρο (μαζί με τις ώρες του ύπνου, φυσικά). Στο 16ωρο... διάλειμμα, μπορεί να πιει νερό, ροφήματα ή καφέδες (αλλά χωρίς ζάχαρη και γάλα).

Μια άλλη εκδοχή είναι η «5/2», κατά την οποία πρέπει κανείς να καταναλώσει μόλις 500 θερμίδες (ή 600 για τους άνδρες) για 2 μη-συνεχόμενες μέρες της εβδομάδας, ενώ τις υπόλοιπες μπορεί να φάει κανονικά.

Κάποιοι, πάλι, εφαρμόζουν την 24ωρη νηστεία για 1 ημέρα της εβδομάδας ή ακόμη και του μήνα. Ένα χαρακτηριστικό, άλλωστε της διαλειμματικής νηστείας είναι η ευελιξία στην εφαρμογή της, αφού το σημαντικό είναι να ακολουθούνται οι βασικές αρχές.

Λειτουργεί; Και αν ναι, έχει άλλα οφέλη;

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια δίαιτα που δεν μας περιορίζει, παρά μόνο στον χρόνο που θα πρέπει να μείνουμε χωρίς τροφή, τον οποίο, όμως μπορούμε να τον επιλέξουμε εμείς ανάλογα με την καθημερινότητά μας. Και με δεδομένο ότι η νηστεία δεν είναι κάτι ξένο στους περισσότερους από εμάς, είναι μια δίαιτα που μπορούμε να εφαρμόσουμε πολύ πιο εύκολα και να έχουμε αποτελέσματα χωρίς να ταλαιπωρηθούμε.

Όντως, οι σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία οδηγεί σε υπολογίσιμη απώλεια βάρους. Ίσως όχι περισσότερο από μια άλλη δίαιτα, αλλά έχει ένα πλεονέκτημα: δεν βρίσκεσαι διαρκώς υπό καθεστώς δίαιτας κι έτσι μπορείς να την ακολουθήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Φυσικά, στον χρόνο που γευματίζει κανείς, δεν πρέπει να τρώει ούτε υπερβολικά (π.χ. να προσθέτει επιπλέον γεύματα) ούτε ανθυγιεινά γιατί έτσι υπονομεύει την ίδια του την προσπάθεια.

Για παράδειγμα, μια δημοσιογράφος που δοκίμασε τη δίαιτα με επιτυχία, δήλωσε πρόσφατα στο BBC: «Ήθελα μια απλή και γρήγορη δίαιτα. Το να τρώω μόνο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 8 το βράδυ μου φάνηκε αρκετά εύκολο στην εφαρμογή του κι έτσι το έκανα. Βέβαια, στην αρχή νόμιζα ότι θα έτρωγα ότι μου έκανε όρεξη, αλλά γρήγορα κατάλαβα πως η επιτυχία της δίαιτας εξαρτάται όχι μόνο απ’ τη νηστεία, αλλά κι απ’ το πόσο υγιεινά είναι τα γεύματά σου.»  

Οι οπαδοί της διαλειμματικής νηστείας θεωρούν ότι η περίοδος της νηστείας δίνει στο σώμα τη δυνατότητα να «ξεκουραστεί» κι αυτό έχει ως συνέπεια τη βελτίωση της λειτουργίας του, κάτι που υποστηρίζουν πως αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά από δείκτες όπως είναι (εκτός του βάρους), η μάζα του λίπους, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η αρτηριακή πίεση κλπ.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τη συμβολή της νηστείας στη συνολική υγεία (και τη μακροζωΐα) του ανθρώπου. Συνεπώς, η διαλειμματική νηστεία είναι απλώς μια ακόμη δίαιτα και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.

Πώς γίνεται και τι πρέπει να προσέχουμε

Η διαλειμματική νηστεία 16/8 απαιτεί 16 ώρες αφαγίας μέσα στην ημέρα και γι’ αυτό - για πρακτικούς λόγους - καλό είναι να περιλαμβάνουμε σ’ αυτές και τις ώρες του ύπνου. Επίσης, πολλοί ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουμε τα νυχτερινά γεύματα γιατί ο μεταβολισμός μας δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο μέσα στην ημέρα. Έτσι, οι 3 ενδεδειγμένες επιλογές για το 8ωρο των γεμάτων είναι:

  • 9 το πρωί με 5 το απόγευμα
  • 10 το πρωί με 6 το απόγευμα
  • 12 το μεσημέρι με 8 το βράδυ

Στο 16ωρο της νηστείας, πρέπει να καταναλώνουμε αρκετό νερό για να μην αφυδατώνεται το σώμα, αλλά και τσάι που περιέχει πολύ χρήσιμα μεταλλικά άλατα. Ο καφές επιτρέπεται, αλλά καλό είναι η κατανάλωσή του να γίνεται με φειδώ. Φυσικά, απαγορεύονται η ζάχαρη και το γάλα.

Επίσης, καλό είναι όσο εφαρμόζουμε τη διαλειμματική νηστεία να αναπροσαρμόζουμε το γενικότερο πρόγραμμά μας, περιορίζοντας την άσκηση ή την εντατική εργασία στις ώρες ακριβώς πριν ξεκινήσουν τα γεύματα ή μεταξύ των γευμάτων.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως μια δίαιτα αυτού του τύπου, αν εφαρμοστεί σωστά, είναι αρκετά ασφαλής και δεν κρύβει σημαντικούς κινδύνους για έναν ενήλικα. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν πρέπει να εφαρμόζεται από ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, λαβαίνουν φαρμακευτική αγωγή, βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης κλπ. Τουλάχιστον, όχι χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό και τον διατροφολόγο τους.

Το πιο λεπτό σημείο στην εφαρμογή αυτής της δίαιτας, ίσως είναι η αρχική περίοδος, ώσπου το σώμα να συνηθίσει στο νέο διατροφικό πρόγραμμα. Εξίσου σημαντική είναι και η αντιμετώπιση του αισθήματος της πείνας στα πρώτα 16ωρα αφαγίας – ένας καλός τρόπος είναι π.χ. η γιόγκα.

v