«Πώς έμαθα στο παιδί μου να τρώει σωστά απ' όταν ήταν βρέφος»

«Πώς έμαθα στο παιδί μου να τρώει σωστά απ όταν ήταν βρέφος»

Για κάθε παιδί, η διατροφή είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της σωματικής ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης του οργανισμού του. Οφείλουμε, λοιπόν, να φροντίζουμε ώστε το παιδί να τρέφεται υγιεινά και ισορροπημένα απ’ τη βρεφική ηλικία ακόμα (με την εισαγωγή των αλεσμένων και στερεών τροφών), ώστε να μπουν οι σωστές βάσεις για τη συνέχεια. Όπως έκανε και αυτή η μαμά που μοιράζεται μαζί μας την δοκιμασμένη της μέθοδο.

«Μεγαλώνοντας την πρωτότοκη κόρη μου, θυμάμαι να έχω ένα τεράστιο άγχος για τη διατροφή της από τη στιγμή που θα σταματούσα να τη θηλάζω και θα ξεκινούσε σιγά σιγά τις στερεές τροφές. Μιλούσα συνέχεια γι’ αυτό με τις άλλες μαμάδες, αλλά και με τον παιδίατρό μας, ο οποίος με καθοδήγησε εξαιρετικά και μου έδωσε να καταλάβω ότι η διατροφή του παιδιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετή υπομονή και, φυσικά, μέθοδο.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τις συμβουλές του, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κόρης μου, έδωσα πολλή προσοχή:

Στο σχολαστικό πρόγραμμα

Τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη έχουν ανάγκη από ένα σταθερό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια σειρά από τακτικές συνήθειες φαγητού, ύπνου, κλπ. 

Ειδικά στο θέμα της διατροφής, το πρόγραμμα αυτό πρέπει να τηρείται ευλαβικά ώστε να μην χάνει ποτέ γεύματα το μωρό και να λαμβάνει καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (και στις σωστές ποσότητες). Επίσης, το σχολαστικό πρόγραμμα αποδείχθηκε πολύ σημαντικό γιατί η μικρούλα μου έμαθε από νωρίς ποια είναι τα βασικά γεύματα μέσα στη μέρα και πότε μπορεί να φάει ένα σνακ ή να τσιμπολογήσει κάτι χωρίς να επηρεάσει τη διατροφή της.

Σε τροφές που είναι υγιεινές και νόστιμες ταυτόχρονα

Φυσικά, όταν μιλάμε για την καλή διατροφή του παιδιού, εννοούμε πως πρέπει να τρέφεται με ποιοτικές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά  και χωρίς συντηρητικά! Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι νόστιμες και λαχταριστές, ώστε το παιδί να μαθαίνει ευκολότερα στην υγιεινή διατροφή και να μην αναζητά τη γεύση σε τροφές που δεν έχουν να του προσφέρουν τίποτα.

Οι Βρεφικές Κρέμες Νουνού περιέχουν 100% φυσικά συστατικά και συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο τη νοστιμιά (το παιδί μπορεί να διαλέξει από 7 υπέροχες γεύσεις, όπως η Φαρίν Λακτέ, η Μπισκοτόκρεμα και η Κρέμα 7 Δημητριακών) με την υψηλή διατροφική αξία, αφού καλύπτουν σε υψηλό βαθμό τις ημερήσιες ανάγκες του μωρού σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως:

  • Βιταμίνη Α, που δυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
  • Σίδηρος, που είναι αναγκαίος για την φυσιολογική γνωσιακή του ανάπτυξη.
  • Ασβέστιο και βιταμίνη D, συστατικά που δεν μπορούν να λείπουν από τη διατροφή του, αφού είναι απολύτως αναγκαία για την υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του. Παράλληλα, το ασβέστιο είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τη σωστή λειτουργία του μυϊκού του συστήματος.
  • Βιταμίνη Β2, που βοηθά τον οργανισμό του να αξιοποιήσει την πολύτιμη ενέργεια που λαμβάνει από την τροφή.

Η κόρη μου τις λάτρεψε και τώρα που ο αδερφούλης της είναι βρέφος, τις έχει λατρέψει κι εκείνος.

Στο μέγεθος κάθε μερίδας (να συμβαδίζει με τις ανάγκες του παιδιού)

Μεγάλο ρόλο στο να φέρεις το παιδί με τα νερά σου στο θέμα της διατροφής παίζει και ο τρόπος του γονιού – να μην ασκεί υπερβολική πίεση στο παιδί.

Για κάθε ηλικία, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την ποσότητα από κάθε διατροφική ομάδα που χρειάζεται ημερησίως το παιδί, ενώ και το ίδιο μας δείχνει με τον τρόπο του αν πεινάει ή αν έχει χορτάσει. Χαίρομαι που δεν πίεσα ποτέ τη μικρούλα μου να φάει παραπάνω απ’ όσο ήθελε ή κάτι που – εκείνη τη στιγμή – δεν της άρεσε, γιατί έτσι απόκτησε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό της και δεν έγινε ποτέ επιλεκτική ή γκρινιάρα. 

Στο ήρεμο περιβάλλον την ώρα του φαγητού 

Μας διαφεύγει συχνά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ισχύει για τα παιδιά ό,τι ισχύει για τους μεγάλους. Για παράδειγμα, τρώμε σωστά μόνο όταν τρώμε ήρεμα, ασχέτως ηλικίας.

Κι επειδή η διατροφή του παιδιού μπορεί να γίνει, ανάλογα τα κέφια του, μια μπελαλίδικη υπόθεση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την γενικότερη ηρεμία, ως ενήλικες. Όσο βολική και αν ήταν η κορούλα μου, είχε κι αυτή τις ζόρικες στιγμές της την ώρα του φαγητού. Έμαθα, όμως, να παραμένω χαλαρή, να την καλμάρω με διάφορους τρόπους, αλλά να προλαμβάνω κιόλας τις εντάσεις καλλιεργώντας ένα ήρεμο κλίμα πριν το φαγητό.

Έτσι, έμαθε να τρώει όχι μόνο υγιεινά, αλλά και με τον σωστό τρόπο, χωρίς να βιάζεται ή να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο με το φαγητό της.»

* Το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό σας.

v