Sleep divorce: θα κοιμόσασταν χώρια για να δυναμώσετε τη σχέση σας;

Sleep divorce: θα κοιμόσασταν χώρια για να δυναμώσετε τη σχέση σας;

Στη συνείδησή μας, είναι δεδομένο ότι τα αγαπημένα ζευγάρια κοιμούνται μαζί και το απολαμβάνουν κιόλας, παρά τις συνήθεις δυσκολίες. Μήπως όμως παραείμαστε δογματικοί σε ένα θέμα που δεν έχει να κάνει τόσο με συναισθηματικά όσο με πρακτικά κριτήρια; Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος σε όλους και μας επιτρέπει να είμαστε πιο ενεργητικοί, οξυδερκείς, υπομονετικοί, αλλά και καλοί με τον σύντροφό μας. Με λίγα λόγια, αν το να κοιμόμαστε χώρια δυναμώνει τη σχέση μας, γιατί να κολλάμε σε συνήθειες που μας έχουν επιβληθεί.

Τι είναι το «διαζύγιο ύπνου»

Όταν λέμε «διαζύγιο ύπνου» δεν ενοούμε, φυσικά, κανονικό διαζύγιο με δικηγόρους, υπογραφές και τις σχετικές φασαρίες. Πρόκειται για την απλή προφορική συμφωνία μεταξύ δύο συζύγων να κοιμούνται χωριστά

Βέβαια, δεν είναι και τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αφού απαιτεί, πρώτα απ’ όλα, την ύπαρξη του ανάλογου χώρου, αλλά και την ειλικρινή συγκατάθεση των δύο πλευρών για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Και μην ξεχνάμε, βέβαια, τη δύναμη της συνήθειας που κάνει την προσαρμογή στη νέα κατάσταση λίγο πιο δύσκολη απ’ ότι θα περίμενε κανείς.

Γιατί να κοιμόμαστε χωριστά

Οι λόγοι που ένα ζευγάρι μπορεί να φτάσει σε ένα συναινετικό διαζύγιο ύπνου ποικίλουν, ξεκινώντας απ’ το προφανές – δεν απολαμβάνουν τον ύπνο τους (ο ένας ή και οι δύο) – και φτάνοντας σε περιπτώσεις διαταραχών ύπνου που απαιτούν ειδική προσέγγιση απ’ τον πάσχοντα. 

Το θέμα σε κάθε περίπτωση είναι ότι ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την καθημερινότητά μας και, κατ’ επέκταση, για την σωματική και ψυχική υγεία μας. Συνεπώς, το να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς κάθε βράδυ είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον κάθε σύντροφο ξεχωριστά, αλλά και για τους δύο μαζί – για την υγεία της σχέσης μας.

Πώς εφαρμόζεται

Ένα διαζύγιο ύπνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δύο σύντροφοι θα χωρίσουν τα κρεβάτια τους μια για πάντα. Η συμφωνία προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περίπτωσης και μπορεί να ισχύει για κάθε μέρα μέχρι νεωτέρας, μερικές μέρες της εβδομάδας (π.χ. τις καθημερινές λόγω εργασιακού φόρτου), τα σαββατοκύριακα για επιπλέον ξεκούραση κλπ. Είναι στο χέρι του ζευγαριού να ορίσει τους κανόνες, τους χρόνους αλλά και τα όρια που συγκροτούν το «διαζύγιό» του.

Το δύσκολο είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, αφού τα ζευγάρια που έχουν ένα έξτρα δωμάτιο είναι λίγα, ενώ και τα υπνοδωμάτια δεν χωράνε πάντα δύο ημίδιπλα κρεβάτια με απόσταση μεταξύ τους. Ο καναπές είναι μια λύση για τον σύζυγο, αλλά οπως και να το κάνουμε κρεβάτι δεν μπορείς να τον πεις.

Αν λυθεί το θέμα του χώρου, το μόνο που μένει είναι να σέβονται και οι δύο τη συμφωνία, ώστε να επιτύχουν αυτό που επιδιώκουν: καλύτερο ύπνο, περισσότερη ξεκούραση και καλύτερη διάθεση με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ενδυνάμωση της σχέσης τους.

Τι κινδύνους κρύβει

Εκ πρώτης όψεως, το διαζύγιο ύπνου ίσως μοιάζει ως μια ιδανική λύση σε ένα πρόβλημα που, κακά τα ψέματα, αντιμετωπίζουν όλα τα ζευγάρια (με κύριο υπαίτιο το ροχαλητό). Παρ’ όλ’ αυτά, μια τέτοια ραγδαία αλλαγή στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού μπορεί να κρύβει και κάποιους κινδύνους για την σχέση τους, εκτός από τα οφέλη.

Για παράδειγμα, συνίσταται στα ζευγάρια που επιλέγουν να κοιμούνται χωριστά, να περνάνε χρόνο μαζί στο κρεβάτι του ενός πριν τον ύπνο με χάδια και χαλαρή κουβέντα. Έτσι, όχι μόνο διατηρούν τη ζεστασιά που έχουν μεταξύ τους άσβεστη, αλλά κοιμούνται και καλύτερα αμέσως μετά. Με τον καιρό, αυτή η πρακτική μπορεί να αναζωπυρώσει και το συζυγικό σεξ, σε περιπτώσεις που έχει πέσει αισθητά η λίμπιντο του ζευγαριού.

Επίσης, θεωρείται καλύτερη μια υβριδική προσέγγιση (λίγες μέρες χώρια και λίγες μαζί) που επιτρέπει στο ζευγάρι να ωφελείται και από τις δύο εκδοχές, αντί για έναν «χωρισμό» επί καθημερινής βάσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι στο χέρι των δύο συντρόφων να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο εικονικό διαζύγιο και να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους, για να ομορφύνουν τη ζωή και να ανανεώσουν τη σχέση τους.

v