Επιλόχειος θυρεοειδίτιδα: «ήταν λες και το σώμα μου στράφηκε εναντίον μου»

Επιλόχειος θυρεοειδίτιδα: «ήταν λες και το σώμα μου στράφηκε εναντίον μου»

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η περίοδος μετά τη γέννα λέγεται πια και «4ο τρίμηνο», αφού μαμά και παιδί παραμένουν ευάλωτοι σε μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και ο θυρεοειδής που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από έντονα προβλήματα στην υγεία μιας λεχώνας.

Σε λίγες εβδομάδες περιμένω το δεύτερο παιδί μου και αυτό που τρέμω πιο πολύ απ’ όλα είναι μη μου συμβεί αυτό που έζησα την πρώτη φορά. Ανησυχώ, με λίγα λόγια, πώς θα αντιδράσει ο θυρεοειδής μου μετά τη γέννα γιατί αν ξαναπεράσω τα ίδια δεν ξέρω τι θα κάνω.

Το 2018 έφερα στη ζωή τον πρωτότοκό μου. Αν και πρωτάρηδες, ξεκινήσαμε πολύ καλά με τον άντρα μου και προσαρμοστήκαμε γρήγορα στις ανάγκες και την αϋπνία. Μετά από λίγους μήνες, όμως, όλα άλλαξαν. Άρχισα να νιώθω περίεργα και σύντομα το σώμα μου στράφηκε κυριολεκτικά εναντίον μου.

Αϋπνία και υπερδιέγερση, απίστευτη κυκλοθυμία και άγχος τρομερό – λες και έβγαινα έξω απ’ το σώμα μου και έβλεπα την επικείμενη καταστροφή μου. Μια απλή βόλτα στο σούπερ μάρκετ ήταν πλέον κανονική περιπέτεια. Κι ενώ με το μωρό τα πήγαινα περίφημα, μου ήταν αδύνατο να εξηγήσω αυτό που συνέβαινε μέσα μου.

Ευτυχώς, μια γυναικολόγος άκουσε τα συμπτώματα και το μυαλό της πήγε εκεί που έπρεπε, στον θυρεοειδή μου.

Εκείνη τη στιγμή μου ακούστηκε απίθανο, αλλά οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι έπασχα από κάτι που δεν είχα ακούσει καν, αν και προσβάλλει 1 στις 20 μαμάδες: επιλόχειο θυρεοειδίτιδα. Για τους επόμενους μήνες πέρασα από διάφορα στάδια. Τη μία ήμουν σε υπερένταση και την άλλη υποτονική, μετά μου βρήκαν υψηλές τιμες αντισωμάτων (ένδειξη για Χασιμότο), έχασα πολύ βάρος, θόλωνα συχνά στη μέση μιας κουβέντας και, στα ξαφνικά, γέμιζα κοκκινίλες στο δέρμα.

Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, σταθεροποίησα τον θυρεοειδή μου, αλλά μου πήρε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο για να νιώσω ξανά όπως πριν – ο εαυτός μου.

Απ’ ότι φαίνεται, η επιλόχειος θυρεοειδίτιδα υποτιμάται συχνά επειδή τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ήπια. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που υποφέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν τι τους συμβαίνει. Ξέρω πια από πρώτο χέρι ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ο σχετικός προγεννητικός και μεταγεννητικός έλεγχος, έτσι ώστε να μην αιφνιδιαζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα πριν γιγαντωθεί ή επηρεάσει αρνητικά τη ζωή μας με το παιδί.

Πηγή: honey.nine.com.au

v