«Η μαία μου με είπε κακή μαμά επειδή πήρα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη!»

«Η μαία μου με είπε κακή μαμά επειδή πήρα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη!»

Η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη είναι αναπόφευκτη και οι μέλλουσες μαμάδες χρειάζονται την υποστήριξη και την κατανόηση των κοντινών τους ανθρώπων και ειδικά των ειδικών που τις παρακολουθούν - κάτι που, απ’ ότι φαίνεται, δεν είχε η Sarah Dunkley στην πρώτη της εγκυμοσύνη.

Σήμερα η Sarah, μαμά 2 μικρών κοριτσιών, δημοσιοποίησε πόσο άσχημα την έκανε να νιώσει η μαία που την παρακολουθούσε όσο ήταν έγκυος στην μεγάλη της κόρη επειδή είχε πάρει πολλά κιλά. «Ξέρω ότι ήμουν υπέρβαρη όταν απέκτησα το πρώτο μου παιδί. Είχα πάρει πολλά κιλά, ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Δεν πρόσεχα τη διατροφή μου, δεν γυμναζόμουν αρκετά και έκανα καθιστική ζωή λόγω της δουλειάς μου ως δασκάλα. Κατά τα άλλα ήμουν υγιής και η μόνη ανησυχία μου ήταν που δεν μου χώραγαν τα ρούχα μου», λέει και συνεχίζει: 

«Κάθε φορά που επισκεπτόταν την μαία μου για τους τακτικούς ελέγχους, με κοίταζε από πάνω μέχρι κάτω με απέχθεια και μου υπενθύμιζε πως έχω πάρει παραπάνω από το προβλεπόμενο βάρος. Δεν με ρώταγε καν πώς είμαι, πώς νιώθω ή πώς βιώνω την εγκυμοσύνη μου. Στο μόνο που εστίαζε ήταν η ζυγαριά και η διατροφή μου». 

Στη συνέχεια, η Sarah αφηγείται πόση ντροπή και αμηχανία την έκαναν να νιώσει όχι μόνο η μαία αλλά και οι γιατροί που την παρακολουθούσαν, λέγοντάς της διαρκώς πως δεν έχει «φυσιολογικά κιλά» και «κανονική εγκυμοσύνη». Παρά το ότι ήταν υγιέστατη, την υπέβαλαν σε αδιάκοπες εξετάσεις και την αντιμετώπιζαν σαν «εγκληματία», όπως λέει η ίδια. Σαν να την τιμωρούσαν για το βάρος της.

Μάλιστα, σε κάποια από τις πολλές επισκέψεις της στο μαιευτήριο, η μαία τής είπε πως έπρεπε να φροντίσει τα κιλά της και το πρόγραμμα διατροφής της πριν μείνει έγκυος, συμπληρώνοντας πως οι καλές μαμάδες τα φροντίζουν αυτά, δεν τα αφήνουν στην τύχη τους. 

«Η μαία, με σκληρό τρόπο, μου είπε πως είμαι κακή μαμά πριν καν ακόμα γίνω μαμά! Ένιωσα φρικτά, γέμισα ενοχές και έκλαιγα για πολλές μέρες μετά και δεν θα της το συγχωρήσω ποτέ», λέει η Sarah η οποία, μετά τον τοκετό έχασε γρήγορα τα παραπανίσια κιλά. Στη δεύτερη εγκυμοσύνη της, μάλιστα, φρόντισε να μην πάρει πολύ βάρος και να παραμείνει στα επίπεδα του «φυσιολογικού», όπως της έλεγαν ξανά και ξανά οι γιατροί. 

Αυτό που της έκανε μεγάλη εντύπωση, όμως, είναι το ότι τη δεύτερη φορά που έμεινε έγκυος της φέρθηκαν πολύ πιο ευγενικά και με ενσυναίσθηση μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν υπέρβαρη. 

«Στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου έμεινα έκπληκτη από το πόσο διαφορετικά μου συμπεριφέρθηκαν. Δεν με ζύγισαν ούτε μια φορά! Όταν όμως εστιάζουν τόσο πολύ στο βάρος της μαμάς, βλάπτουν την ψυχική μας υγεία, η οποία είναι ήδη εύθραυστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προφανώς δεν είναι υγιές να είσαι υπέρβαρος, αλλά νομίζω ότι οι μαίες και οι γιατροί πρέπει να είναι πιο ευαίσθητοι. Μπορούν να δίνουν καλές συμβουλές υγείας χωρίς να μας στιγματίζουν».

Πηγή: thesun.co.uk

v