Ένα μωρό που τρέφεται σωστά είναι ένα μελλοντικό παιδί γεμάτο υγεία και δύναμη

Ένα μωρό που τρέφεται σωστά είναι ένα μελλοντικό παιδί γεμάτο υγεία και δύναμη

Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω για την καλή ανάπτυξή των μωρών μας, ενώ αποτελεί βασικό πυλώνα για να μεγαλώσουμε γερά και δυνατά παιδιά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι παιδίατροι δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για το διατροφολόγιό τους από τη στιγμή που γεννιούνται!

Βρεφική ηλικία: ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού 

Τους πρώτους 6, περίπου, μήνες, το μωράκι μας τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Είτε θηλάζουμε είτε όχι,  ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δώσει ο παιδίατρος. Αρχικά, το μωράκι μας θα τρώει αρκετά συχνά, περίπου  κάθε 2 -3 ώρες, ενώ, βδομάδα τη βδομάδα, το διάστημα αυτό αραιώνει. Φυσικά το κάθε μωρό είναι διαφορετικό ωστόσο μία καλή ένδειξη ότι το μωρό μας τρέφεται επαρκώς είναι οι πάνες που «λερώνει» αλλά και το βάρος που παίρνει ανάλογα με την ηλικία του. Και πάλι ο παιδίατρος είναι ο κατάλληλος που θα μας δώσει τη σωστή κατεύθυνση.

Προς το τέλος του εξαμήνου, το μωρό μας δεν θυμίζει πια το νεογέννητο που φέραμε την πρώτη μέρα στο σπίτι. Έχει βρει τρόπους να επικοινωνεί μαζί μας, μας τρελαίνει κάθε φορά που γελάει με τα αστεία μας και τις περισσότερες φορές καταλαβαίνει αυτό που του λέμε! Το νέο μέλος της οικογένειας είναι πλέον έτοιμο να μπει σε ένα καινούριο κεφάλαιο της ζωή του που, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει στερεές τροφές και νέες συναρπαστικές (ή και όχι τόσο συναρπαστικές) γεύσεις.

Πέρασμα στις στερεές τροφές: δίνουμε έμφαση στα θρεπτικά συστατικά 

Όταν έρθει η στιγμή που το μωράκι μας περνάει από το «μόνο γάλα» στις στερεές τροφές, θα πρέπει να προσέξουμε δύο βασικά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, οι τροφές που θα του δώσουμε, πάντα σε μορφή κρέμας ή πουρέ για να τις καταπιεί με ευκολία, πρέπει περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη. Τον πρώτο χρόνο της ζωή του, μάλιστα, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετο αλάτι και  ζάχαρη! 

Δεύτερον, για να κάνουμε το πέρασμα στις στερεές τροφές ευκολότερο και πιο ομαλό, επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο… νόστιμα γεύματα. Η νέα γευστική περιπέτεια του μωρού μας είναι μια σημαντική σελίδα στη ζωή του και πρέπει να την κάνουμε όσο πιο όμορφη και γευστική μπορούμε. 

Χορτόσουπες και –αργότερα – κρεατόσουπες είναι ιδανικές για να ενταχθεί ομαλά στα στερεά γεύματα. Λαχανικά όπως κολοκύθι, καρότο, πατάτα είναι ιδανικά συστατικά. Λίγο αργότερα προστίθενται ζωικές πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο και μοσχάρι. Οι φρουτόκρεμες είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και παράλληλα γευστικά γεύματα. Όλα τα φρούτα, πλην των εσπεριδοειδών και των φρούτων του δάσους είναι καλές επιλογές για τα πρώτα στάδια.

Επίσης, και οι βρεφικές κρέμες ΓΙΩΤΗΣ , με 30% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες κρέμες αποτελούν επιλογή στα πρώτα στάδια. Βασικό συστατικό της σύνθεσής τους είναι η λακτόζη, το φυσικό σάκχαρο του γάλακτος. Καλό είναι να θυμόμαστε, πως η λακτόζη βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο παχύ έντερο του μωρού1-2.

Είναι εμπλουτισμένες με Σίδηρο και Ασβέστιο*, καλύπτοντας με μόλις ένα γεύμα το 40% των ημερήσιων αναγκών ενός βρέφους στα δύο αυτά στοιχεία. Παράλληλα, οι Βρεφικές Κρέμες Γιώτης είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες Α, Β1* και D*. ‘Ένα μόνο γεύμα αρκεί για να καλύψει τουλάχιστον το 30% των καθημερινών αναγκών ενός μωρού στις συγκεκριμένες βιταμίνες. Επίσης είναι οι μόνες ελληνικές, και δεν περιέχουν χρωστικές ή συντηρητικά όπως απαιτείται από την νομοθεσία.

* Οι βρεφικές κρέμες ΓΙΩΤΗΣ είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες Β1, D και ασβέστιο όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία  2006/125/ΕΚ

Το παιδί τρώει τα πάντα

Από το πρώτο έτος και μετά  το παιδί αρχίζει να τρώει τα πάντα! Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο κατά το οποίο θα αποκτήσει βασικές διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθεί για μια ζωή. Δεν πρέπει να αποκλείουμε καμία τροφή από τις επιτρεπόμενες από το καθημερινό του διατροφολόγιο και φροντίζουμε να υπάρχει ισορροπία τροφών στο πιάτο του 

Επίσης, τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τις βάσεις, ώστε το παιδί να αγαπήσει τα  φρούτα και τα λαχανικά   Η σωστή διατροφή είναι το όχημά του για να αναπτυχθεί σωστά, να γίνει γερό και δυνατό και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της ηλικίας και της καθημερινότητάς του. 

  1. Szilagyi A. Review article: lactose - A potential prebiotic. Aliment Pharmacol Ther. (2002) 16:1591–602.
  2. Whisner CM, Martin BR, Schoterman MHC, Nakatsu CH, McCabe LD, McCabe GP, et al. Galacto-oligosaccharides increase calcium absorption and gut bifidobacteria in young girls: a double-blind cross-over trial. Br J Nutr. (2013) 110:1292–303.
v