«Το 3χρονο αγοράκι μας έπαθε μηνιγγοεγκεφαλίτιδα από ένα... τσιμπούρι!»

«Το 3χρονο αγοράκι μας έπαθε μηνιγγοεγκεφαλίτιδα από ένα... τσιμπούρι!»

Ο Jonny Simoson ήταν ένας απόλυτα υγιής 3χρονος που λάτρευε να παίζει με τους φίλους του, να τρώει λιχουδιές και να απολαμβάνει την αγκαλιά της μαμάς του πριν ξεκινήσει η δοκιμασία του στις 15 Ιουνίου, η οποία παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή.

Το αγοράκι ήταν σε ένα γειτονικό σπίτι και ήταν έτοιμος να βουτήξει στην πισίνα όταν η μαμά του παρατήρησε μια κηλίδα στη δεξιά ωμοπλάτη του. Ήταν ένα τσιμπούρι, το οποίο αφαίρεσε γρήγορα με τσιμπιδάκια.

Ζώντας στην εξοχή, η οικογένεια ήταν εξοικειωμένη με τα τσιμπούρια. Η 10χρονη αδερφή του Jonny είχε βγει θετική στη νόσο του Lyme το 2019, επομένως η οικογένεια ήταν σε εγρήγορση για τον έλεγχο για τα παράσιτα.

Στις 28 Ιουνίου, η Jamie δέχτηκε τηλεφώνημα από τον παιδικό σταθμό του γιου της, στο οποίο την ενημέρωσαν πως ήταν κακοδιάθετος και δεν ήθελε να φάει. Την επόμενη μέρα, παραπονέθηκε για πονοκέφαλο και ήταν κατατονικός, αλλά οι εξετάσεις του για COVID-19, στρεπτόκοκκο και την νόσο του Lyme, ήταν αρνητικές. 

Ο παιδίατρος υπέθεσε πως πρόκειται για μια απλή ίωση που θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει, αλλά στο μεταξύ το αγοράκι ανέβασε υψηλό πυρετό και οι γονείς του τον πήγαν στα επείγοντα. Κάθε φορά, μάλιστα, που το παιδί παρουσίαζε ένα νέο σύμπτωμα, η μαμά του ανέφερε στους γιατρούς το τσιμπούρι που είχε βρει στην πλάτη του. 



Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων του ήταν τρεις φορές υψηλότερος από το κανονικό, υποδεικνύοντας κάποιο είδος μόλυνσης, και εισήχθη στο νοσοκομείο την 1η Ιουλίου. Ο καρδιακός του ρυθμός του παιδιού είχε μειωθεί και οι γιατροί ανησυχούσαν για την συμπεριφορά του αφού ήταν ακόμα κατατονικός και δεν μιλούσε καθόλου. Τελικά, μετά από μια μαγνητική τομογραφία, είχαν στα χέρια τους τη διάγνωση: μηνιγγοεγκεφαλίτιδα - φλεγμονή του εγκεφάλου και των γύρω ιστών.

Οι γιατροί είπαν ότι ήταν ένας συνδυασμός μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας και ξεκίνησαν μια θεραπεία, που ονομάζεται IVIG - ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη.

Περίπου 15 ώρες αργότερα, ο Jonny ρώτησε την μαμά του αν η πίτσα που έβλεπε μπροστά του ήταν με πεπερόνι. «Είχε μπερδέψει ένα καρότσι νοσοκομείου με κουτί πίτσας. Ήταν η πρώτη φορά που μιλούσε σε τρεις μέρες», ανέφερε η μητέρα του.

Ο Τζόνι βγήκε από το νοσοκομείο στις 12 Ιουλίου. Μερικές μέρες μετά, πληροφορήθηκαν από το νοσοκομείο πως τα αποτελέσματα των νέων εξετάσεων εντόπισαν την αιτία της ασθένειάς του. Το παιδί είχε προσληφθεί από τον ιό Powassan, που μεταδίδεται στους ανθρώπους από το δάγκωμα μολυσμένου τσιμπουριού. Πρόκειται για έναν πολύ σπάνιο ιό που μέχρι τώρα έχει μολύνει μόλις 20 άτομα στις ΗΠΑ, αλλά η μαμά του, που πίστευε από την αρχή ότι η ασθένεια του γιου του οφείλεται στο τσιμπούρι, δικαιώθηκε. 



Όταν το αγοράκι επέστρεψε πρώτη φορά σπίτι από το νοσοκομείο, δεν μπορούσε να περπατήσει, είχε πρόβλημα με την ισορροπία του και είχε ξεχάσει βασικές γνωστικές λειτουργίες που είχε κατακτήσει σε μικρότερη ηλικία. «Ο γιατρός μας είπε ότι ο εγκέφαλός του τραυματίστηκε και, μέχρι να επουλωθεί, επηρεάζονται τα πάντα», είπε η μητέρα του.

Σταδιακά ο Johnny βελτιώνεται και πλέον μπορεί να περπατήσει μόνος του. Γελάει, κολυμπάει και παίζει, αλλά η ομιλία του έχει επηρεαστεί και έχει αδυναμία στην αριστερή πλευρά. Ωστόσο, η οικογένειά του πιστεύει πως σύντομα θα αποκατασταθούν όλες οι λειτουργίες του παιδιού και το αγοράκι τους θα είναι όπως παλιά. 

«Εάν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να πιέζετε τους γιατρούς για απαντήσεις. Την πρώτη φορά που είδαμε τον παιδίατρο, μας είπαν ότι είναι απλά μια ίωση που θα περάσει… Ευτυχώς ήμασταν ανένδοτοι ότι το παιδί μας έχει κάτι άλλο και προλάβαμε τα χειρότερα», λέει σήμερα η μητέρα του, παροτρύνοντας όλους τους γονείς να ακολουθούν το ένστικτό τους και να είναι πάντα δίπλα στα παιδιά τους.

Πηγή: honey.nine.com.au

v