Σιαμαία που ήταν ενωμένα στο στέρνο διαχωρίστηκαν με επιτυχία!

Σιαμαία που ήταν ενωμένα στο στέρνο διαχωρίστηκαν με επιτυχία!

Μια ομάδα χειρουργών διαχώρισε με επιτυχία σιαμαία δίδυμα σε λιγότερο από 9 ώρες με τη χρήση τρισδιάστατης τεχνολογίας - σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για την ταχύτερη επέμβαση του είδους.

Ως αποτέλεσμα της επέμβασης, τα δίδυμα, τα οποία γεννήθηκαν ενωμένα στο στέρνο αλλά έχουν το καθένα από μια καρδιά, μπόρεσαν και τα δύο να επιβιώσουν μόνα τους. Τα μικρούλια γεννήθηκαν στην Αλγερία, αλλά η σωτήρια επέμβαση έγινε στην Τουρκία. Τώρα, η κατάστασή τους είναι σταθερή αλλά παραμένουν υπό παρακολούθηση.

«Χάρη στην ομάδα των αφοσιωμένων επαγγελματιών μας, καταφέραμε να διαχωρίσουμε τα δίδυμα σε μια καλά σχεδιασμένη χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε περίπου 9 ώρες», δήλωσε ο καθηγητής Mehmet Veli Karaaltin, ο επιβλέπων χειρουργός.

Η ομάδα του καθηγητή Karaaltin περιλάμβανε εξιδεικευμένους γιατρούς και επιστήμονες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μια σειρά από νέες τεχνικές όπως για παράδειγμα, εικονικές προσομοιώσεις που τους επέτρεπε να προβλέψουν εκ των προτέρων τα αποτελέσματα της επέμβασης.

«Οι προσομοιώσεις αυτές μας βοήθησαν να προλάβουμε τυχόν δυνητικά θανατηφόρους τραυματισμούς», είπε ο  Karaaltin.

Η διαδικασία περιελάμβανε επίσης τρισδιάστατη μοντελοποίηση των σκελετικών δομών και των εσωτερικών οργάνων των διδύμων. Οι γιατροί εφάρμοσαν επίσης τρία μπαλόνια ιστών, τα οποία διογκώθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας προεγχειρητικής περιόδου τριών μηνών.

Η επιτυχής διαδικασία διαχωρισμού του καθηγητή Karaaltin προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στη διεθνή χειρουργική κοινότητα και όλοι όσοι συμμετείχαν στην επέμβαση είναι χαρούμενοι που τα δυο παιδιά θα μπορέσουν να ζήσουν φυσιολογικά.

Πηγή: english.alarabiya.net

v