4 διασκεδαστικά παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού

4 διασκεδαστικά παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού

Υπάρχουν εύκολα και δημιουργικά παιχνίδια που θα βοηθήσουν το μωρό μας να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες και που δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα!

«Πού είναι το παιχνίδι»

Tι πρέπει να κάνετε:

  • Καθίστε απέναντι από το μωρό σας και διαλέξτε ένα μικρό παιχνίδι που χωράει στο χέρι σας.
  • Δείξτε το στο παιδί σας και στη συνέχεια, κρύψτε το σε ένα από τα χέρια σας.
  • Ρωτήστε: «Πού πήγε το παιχνίδι;» ενώ του δείχνετε το χέρι στο οποίο βρίσκεται.
  • Κάντε παύση για να δείτε την αντίδρασή του και, στη συνέχεια, ανοίξτε το χέρι σας και πείτε: «Εδώ είναι!».

Σε τι βοηθάει;

Καθώς το παιδί σας πλησιάζει τους εννέα μήνες, αρχίζει να κατανοεί τη μονιμότητα αντικειμένων - ότι τα αντικείμενα δηλαδή εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και όταν δεν είναι ορατά. Παίζοντας αυτό το παιχνίδι το βοηθάτε να συνδυάζει χειρονομίες με ήχους, αλλά και να εστιάζει την προσοχή του σε ένα αντικείμενο.

«Ο αφηγητής»

Tι πρέπει να κάνετε:

  • Παρακολουθήστε το μωρό σας να παίζει μόνο του και μην επεμβαίνετε στο παιχνίδι του για λίγη ώρα.
  • Αφηγηθείτε ό,τι βλέπετε να κάνει. Χρησιμοποιήστε απλές προτάσεις και επαναλάβετε λέξεις-κλειδιά, δείχνοντας το αντικείμενο καθώς το ονομάζετε και πείτε για παράδειγμα «Έριξες την μπάλα. Κόκκινη μπάλα».
  • Παρατηρήστε τις αντιδράσεις τους - σωματικές και φωνητικές. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι τραβάει την προσοχή του. Φλυαρεί περισσότερο από ό,τι συνήθιζε; Τι φαίνεται να το ενδιαφέρει περισσότερο;

Σε τι βοηθάει;

Όταν αφηγείστε τι κάνει το παιδί σας, η επισήμανση των αντικειμένων με τα οποία αλληλεπιδρά, βοηθά στην ανάπτυξη του λεξιλογίου. Το να αφιερώνετε χρόνο για να κάνετε ένα βήμα πίσω και να παρατηρήσετε εστιάζει όλη σας την προσοχή σε εκείνα, κάτι που θα τους αρέσει πολύ. Θα αναπτύξετε μεγαλύτερη επίγνωση των πραγμάτων που τους αρέσουν, δεν τους αρέσουν, τα βρίσκουν εύκολα ή δύσκολα, γεγονός που θα βοηθήσει και εσάς να δεθείτε περισσότερο με το παιδί σας.

«Πιάσε το παιχνίδι»

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Τοποθετήστε το παιδί σας μπρούμυτα, καθίστε ή ξαπλώστε δίπλα του και δείξτε του ένα παιχνίδι.
  • Μετακινήστε αργά το παιχνίδι έξω από το οπτικό του πεδίο.
  • Περιμένετε να δείτε αν θα γυρίσει το κεφάλι του για να βρει το παιχνίδι. Κάντε θορύβους ώστε να το βοηθήσετε να ακολουθήσει με τα μάτια του τις κινήσεις σας.
  • Καθώς το παιδί σας γίνεται πιο κινητικό, μετακινήστε το παιχνίδι σε ένα διαφορετικό επίπεδο (π.χ.: μια σκάλα ή ένα χαμηλό σκαμνί) και παρακολουθήστε το να προσπαθεί να το φτάσει.
  • Επαναλάβετε προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Σε τι βοηθάει;

Αυτή η δραστηριότητα βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει τη δύναμη και το συντονισμό που χρειάζεται για το μπουσούλημα και τις μελλοντικές κινητικές του δεξιότητες. Καθώς μετακινείτε το παιχνίδι προς διάφορες κατευθύνσεις, αφήστε το να λύσει το πρόβλημα και να εξασκηθεί σε διάφορες κινήσεις - να γυρίσει, να απλώσει το χέρι του, να τραβηχτεί προς τα πάνω κ.λπ. πριν του προσφέρετε βοήθεια.

«Σόου με... φώτα»

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Μεταφέρετε το μωρό από δωμάτιο σε δωμάτιο, σταματώντας μπροστά από τον διακόπτη για τα φώτα.
  • Δείξτε στο μικρό σας πώς τα φώτα ανάβουν όταν γυρίζετε τον διακόπτη προς τη μία κατεύθυνση και σβήνουν όταν τον γυρίζετε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε τι βοηθάει;

Φώτα αναμμένα. Φώτα σβηστά. Πόρτα ανοιχτή. Πόρτα κλειστή. Αιτία και αποτέλεσμα; Ναι, μέχρι και τα μωρά το καταλαβαίνουν αυτό! Εκτός από αυτό όμως μαθαίνουν και απλές λεξούλες. Μεταξύ 18 και 24 μηνών, το μικρό σας θα μπορεί να ανάβει και να σβήνει τα φώτα χωρίς τη βοήθειά σας.

v