Πώς να διατηρήσετε νεανικά στήθη

Πώς να διατηρήσετε νεανικά στήθη

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα θηλυκότητας στο σώμα σας, τα στήθη, θα χάσουν λίγο από τον όγκο και την αίγλη τους. Μπορεί να μην γίνεται να πολεμήσετε τη βαρύτητα, μπορείτε όμως να κάνετε ένα σορό πράγματα για να διατηρήσετε τα στήθη σας στητά και νεανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αχ, αυτά τα γονίδια

Κανένα άλλο μέρος του σώματος δεν επηρεάζεται από τη βαρύτητα όσο τα στήθη. Από τη στιγμή που τα στήθη μια γυναίκας αναπτυχθούν πλήρως, από την εφηβεία μέχρι τα 25 της, περίπου, θα αρχίσει να δίνει μάχη με τη βαρύτητα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν, μάλιστα, ότι τα «πεσμένα» στήθη μπορεί να έχουν σοβαρή επίδραση στην ψυχολογία μιας γυναίκας.

«Ένα μεγάλο μέρος της θηλυκότητας μιας γυναίκας βρίσκεται στο στήθος της. Το «κρέμασμα» είναι μια προβλέψιμη αλλαγή, αλλά μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση», επισημαίνει ο πλαστικός χειρούργος, Ian Laidlaw.

«Όταν οι γυναίκες δεν μπορούν να ελέγξουν τις αλλαγές στα στήθη τους αισθάνονται μεταξύ άλλων κατωτερότητα, ανασφάλεια, ότι δεν είναι ελκυστικές και σχηματίζουν λάθος εικόνα για το σώμα τους», επισημαίνει ο γιατρός.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται στην ιατρική πτώση –ακόμα και στα αγγλικά ονομάζεται "ptosis" – και διακρίνεται από τους ειδικούς σε τρία στάδια:

Πρώτο στάδιο: Στα νεανικά στήθη, η θηλή βρίσκεται συνήθως λίγο πιο κάτω από το μέσο του μαστού, ή τουλάχιστον πάνω από το σημείο που ο μαστός συναντά το στήθος

Δεύτερο στάδιο: Στη συνέχεια η θηλή μετατοπίζεται 2,5 – 7,5 εκατοστά κάτω από αυτό το σημείο.

Τρίτο στάδιο: Το στήθος υποχωρεί προς τα κάτω περισσότερο, με τη θηλή συχνά να «κοιτάζει» προς το έδαφος.

Τέταρτο στάδιο: Κατά τη διάρκεια της ζωής της, μια γυναίκα με βαριά στήθη, μπορεί να δει τις θηλές της να πέφτουν μέχρι και 11 εκατοστά, φτάνοντας στη μέση της.

Οι μαστοί αποτελούνται από τον μαστικό αδένα, συνδετικό ιστό και λίπος. Το πόσο στητό θα παραμείνει το στήθος εξαρτάται από το πόσο λίπος, αδένες και συνδετικό ιστό περιέχει, κάτι που με τη σειρά του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια.

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο συνδετικό ιστό και αδένες έχετε, τόσο πιο στητό θα είναι το στήθος σας.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης το μέγεθος. Όσο πιο βαριά τα στήθη, τόσο περισσότερο θα έλκονται από τη βαρύτητα.

Διατηρήστε το βάρος σας

Υπάρχουν δύο σημεία του μαστού, που συσσωρεύεται το λίπος. Το 70% αναμιγνύεται με τους αδένες για να σχηματίσει τον κύριο όγκο του μαστού. Το υπόλοιπο 30% βρίσκεται ανάμεσα στο δέρμα και τον μαστικό αδένα. Το στρώμα αυτό αυξομειώνεται ανάλογα με την αύξηση ή την απώλεια βάρους.

Αν το στρώμα αυτό αυξηθεί πολύ και στη συνέχεια μειωθεί πάλι, εξαιτίας –συνήθως- κάποιας δίαιτας γιο γιο, τότε το δέρμα που στηρίζει το στήθος, τεντώνεται οριστικά και δεν επανέρχεται, με αποτέλεσμα τη χαλαρότητα του μαστού. Επίσης, το λίπος έχει βάρος και το βάρος κάνει πιο δύσκολη τη στήριξη.

Στήθος σύμβουλος κ. Laidlaw λέει: «Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το στήθος σας είναι να διατηρήσει ένα σταθερό σωματικό βάρος για το ύψος σας που είναι εντός του συνιστώμενου εύρους».

«Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το στήθος σας είναι να διατηρήσετε το βάρος σας σε κανονικά επίπεδα», επισημαίνει ο κ. Laidlaw.

Μην σας ανησυχεί ο θηλασμός

Οι γυναίκες συχνά κατηγορούν το θηλασμό για την... ελεύθερη πτώση των μαστών.

Εκτός του ότι τα οφέλη από το θηλασμό είναι πολύ μεγαλύτερα για να ανησυχεί κανείς για τέτοια θέματα αισθητικής, έρευνες, επίσης, έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Συγκεκριμένα αμερικανική έρευνα σε γυναίκες που θήλασαν για εννέα μήνες και γυναίκες που δεν θήλασαν, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ τους ως προς το βαθμό που χαλάρωσαν οι μαστοί τους.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να θηλάσουν, καθώς τα οφέλη στην υγεία των παιδιών είναι μακράν πολύ μεγαλύτερα από κάθε πιθανή επίπτωση που ενδεχομένως να έχει ο θηλασμός στα στήθη τους», επισημαίνει ο κ. Laidlaw.

(Ακόμη ένας) λόγος να κόψετε το κάπνισμα

Όπως οπουδήποτε αλλού στο σώμα, το δέρμα στο στήθος περιλαμβάνει ένα δίκτυο από ίνες κολλαγόνου, οι οποίες το καθιστούν σταθερό ενώ η ελαστίνη το κάνει ελαστικό. Με την πάροδο του χρόνου, οι ίνες αυτές καταστρέφονται, όπως και ο ρυθμός με τον οποίο ανανεώνονται τα κύτταρα.

Όπως και στο πρόσωπο, είναι σημαντικό να μην εκθέτετε τους μαστούς σας για πολλή ώρα στον ήλιο, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Επίσης, με τον ίδιο τρόπο που το κάπνισμα προκαλεί ρυτίδες, προκαλεί επίσης και καταστροφή του δέρματος του μαστού.

Ο κ. Laidlaw, επισημαίνει: «Η επίδραση στο στήθος μιας γυναίκας είναι τόσο έντονη, ώστε μπορεί κανείς να καταλάβει αν καπνίζει, απλώς κοιτάζοντας το στήθος της. Ακόμη και το κόψιμο του καπνίσματος μετά από χρόνια, θα οδηγήσει σε αισθητή βελτίωση».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις κρέμες δέρματος που περιέχουν οιστρογόνα και βιταμίνη Ε και υπόσχονται ανόρθωση του μαστού.

Θα κάνουμε push-ups!

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση στητών μαστών, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Επίσης, παρόλο που όπως προαναφέραμε, ο μαστός αποτελείται κυρίως από λίπος και δεν έχει καθόλου μύες, κάτω από τον μαστό υπάρχει ο μείζων και ελάσσων θωρακικός μυς. Αν γυμνάσετε αυτούς τους μύες τότε τα στήθη σας θα φαίνονται περισσότερο στητά.

Δοκιμάστε ασκήσεις όπως push-ups, πιέσεις στήθους με αλτήρες, πιέσεις στήθους στον πάγκο (κατά προτίμηση στον επικλινή) και flys.

Προσοχή: Όταν τρέχετε να φοράτε πάντα ειδικό, αθλητικό μπουστάκι.

Πηγή: dailymail.co.uk

v