Διατροφικές συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Αν σας πιάνουν αϋπνίες χωρίς ξεκάθαρο λόγο, μπορεί να φταίει... το φαγητό! Πράγματι, κάποιες τροφές αποδεδειγμένα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο, ενώ υπάρχουν και άλλες που βοηθούν στο να «γλαρώνετε» ευκολότερα. Μάθετε ποιες τροφές φέρνουν και ποιες παίρνουν τον ύπνο.

Για όνειρα γλυκά

Βρώμη

Μην την προτιμάτε μόνο για πρωινό. Η βρώμη μπορεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή ινσουλίνης, όπως κάνει το ψωμί ολικής άλεσης. Αυξάνει, δηλαδή, με φυσικό τρόπο το σάκχαρο στο αίμα και στη συνέχεια δημιουργεί στον οργανισμό αίσθημα νύστας. Η βρώμη είναι, επίσης, πλούσια σε μελατονίνη, η οποία χαλαρώνει το σώμα και βοηθά να κοιμηθεί κάποιος πιο εύκολα.

Αμύγδαλα

Μία χούφτα αμύγδαλα μπορεί να χαλαρώσει πολύ τον οργανισμό. Οι ειδικοί λένε πως αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν με φυσικό τρόπο να μειώνεται η λειτουργία των μυών και των νεύρων, ενώ σταθεροποιούν και τους χτύπους της καρδιάς.

Μέλι

Το μέλι περιέχει γλυκόζη, η οποία δίνει εντολή στον εγκέφαλο να μειώσει την ορεξίνη –την ορμόνη που ενεργοποιεί την εγρήγορση. Προσέχετε, όμως, να μην το παρακάνετε με το συγκεκριμένο τρόφιμο. Μία κουταλιά της σούπας αρκεί για... όνειρα γλυκά.

Ψωμί ολικής άλεσης

Ο υδατάνθρακες είναι ο καλύτερος φίλος σας και ο χειρότερος εχθρός σας. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, είναι ό,τι πρέπει για να άμεση τόνωση της ενέργειας, γιατί χωνεύονται εύκολα. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε προϊόντα ολικής άλεσης, όμως, έχουν επίσης την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης, αλλά όταν αυτά πέσουν πάλι η ενέργεια πέφτει κατακόρυφα δημιουργώντας αίσθημα νύστας. Γι'αυτό οι υδατάνθρακες είναι ιδανική τροφή πριν τη γυμναστική αλλά όχι για ένα κανονικό, μεγάλο γεύμα.

Κεράσια

Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ είναι αυξήσετε την πρόσληψη μελατονίνης. Έτσι, πλούσια πηγή μελατονίνης, μεταξύ άλλων, είναι και τα κεράσια, τα οποία όταν καταναλώνονται τακτικά μπορεί να βελτιώσουν τον κύκλο του ύπνου.

Ροφήματα από βότανα

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως το χαμομήλι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες. Το ίδιο ισχύει για τον λυκίσκο και το μελισσόχορτο.

Μαύρη σοκολάτα

Είναι η ιδανική σοκολάτα για όλες τις ώρες της ημέρας, καθώς περιέχει σεροτονίνη, η οποία χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Για να μην αναφερθούμε στα πολλά ακόμα οφέλη της.

Χούμους

Το παντανόστιμο ορεκτικό από τη Μέση Ανατολή είναι μία πλούσια πηγή της χαλαρωτικής τρυπτοφάνης, λένε οι ειδικοί. Αν είστε από τους τύπους που ξυπνάτε μέσα στη νύχτα πεινασμένοι, δοκιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας να φάτε κάμποσο χούμους.

Μπανάνες

Το μαγνήσιο και το ποτάσιο που περιέχεται στις μπανάνες λειτουργούν ως χαλαρωτικά των μυών. Η δε βιταμίνη Β6 που έχει το φρούτο αυτό μετατρέπει την τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη, βοηθώντας ακόμα περισσότερο τον ύπνο.

Γαλοπούλα

Οι απόψεις διχάζονται αναφορικά με την επίδραση που μπορεί να έχει η γαλοπούλα στον ύπνο –αν και οι περισσότεροι θα συμφωνήσετε ότι μετά το χριστουγεννιάτικο δείπνο με γαλοπούλα πέφτετε σε κώμα. Ωστόσο, πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως, καθώς η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη, δύο χημικά που παίζουν εξαιρετικό ρόλο στη... νύστα.

Τι να αποφύγετε

Καφεΐνη

Το περίεργο με την καφεΐνη, λένε οι ειδικοί, είναι ότι δημιουργεί στον οργανισμό αίσθημα υπερέντασης, χωρίς πραγματικά να τον ξυπνά.

Παλαιωμένο τυρί

Αν σκοπεύετε να κοιμηθείτε το βράδυ, καλά θα κάνετε να μην συμπεριλάβετε στο δείπνο σας την παρμεζάνα, το ρομάνο, τη γραβιέρα και γενικώς όλα αυτά τα νόστιμα, σκληρά τυριά, καθώς τα υψηλά επίπεδα του αμινοξέος τυροσίνη που περιέχουν μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους όλη τη νύχτα.

Πικάντικα φαγητά

Μπορεί να είναι πεντανόστιμα αλλά δεν συνιστώνται για καλό ύπνο, ειδικά αν είστε επιρρεπείς στις καούρες. Προτιμάτε τα αγαπημένα σας πικάντικα νωρίς μέσα στην ημέρα, αν θέλετε να αποφύγετε τις αϋπνίες.

Επεξεργασμένα ή καπνιστά κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, περιέχουν τυροσίνη, η οποία κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει χημικές ουσίες που μας δημιουργούν εγρήγορση. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα κρέατα δεν είναι και τα πλέον υγιεινά...

Αλκοόλ

Παρόλο που έχει κατασταλτικές ιδιότητες, μπορεί ταυτόχρονα καταστρέψει τον ύπνο σας. Οι ειδικοί λένε πως μπορεί πολλοί άνθρωποι να πίνουν αλκοόλ για να χαλαρώσουν, αλλά στην πραγματικότητα αυτό εμποδίζει τον οργανισμό να μπει βαθιά στα στάδια του ύπνου.

Σοκολάτα γάλακτος

Μία μεσαία σοκολάτα γάλακτος περιέχει τυροσίνη, η οποία μετατρέπεται από τον οργανισμό σε ντοπαμίνη, ένα διεγερτικό που προκαλεί εγρήγορση και υπερένταση.

Σάλτσες με βάση ντομάτας

Προτιμήστε να φάτε τα ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει αρκετές ώρες πριν κοιμηθείτε, καθώς τα τρόφιμα με μπόλικη ντομάτα έχουν την τάση να προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες, τα οποία θα σας εμποδίσουν από το να κοιμηθείτε καλά.

Ρόφημα από τζίνσενγκ

Μπορεί τα ροφήματα από διάφορα βότανα να συνιστώνται για καλό ύπνο, όμως το τζίνσενγκ κάνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα εξαιρετικό διεγερτικό που μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για ώρες!

Energy drinks

Δεν είναι μόνο η καφεΐνη που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά, η οποία «τσιτώνει» τα νεύρα. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν και ταυρίνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει την εγρήγορση, μαζί με τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση.

Σόγια

Προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν πολύ υψηλά ποσοστά τυροσίνης –σε αυτά περιλαμβάνονται η σως σόγιας, το τόφου αλλά και η τεριγιάκι σως. Με λίγα λόγια, καλύτερα να τρώτε κινέζικο μέσα στη μέρα.

Πηγή: Realbeauty

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v