«Κάποιες φορές νοσταλγώ την παλιά μου ζωή, τότε που δεν ήμουν ακόμα μαμά»

«Κάποιες φορές νοσταλγώ την παλιά μου ζωή, τότε που δεν ήμουν ακόμα μαμά»

Μερικές φορές ξεχνάμε ότι οι ζωές που ζήσαμε πριν γίνουμε μαμάδες ήταν εξίσου σημαντικές. Νιώθουμε ενοχές όταν αναπολούμε τον παρελθόν, σαν να κάνουμε κάτι «κακό». Σαν να μην αγαπάμε την τωρινή μας ζωή. Μια μητέρα θίγει μέσα από το κείμενό της αυτό το ζήτημα και πραγματικά, μας δίνει δύναμη και κουράγιο.

«Κάποιες μέρες, μου λείπει η παλιά μου ζωή. Ξέρετε, πριν τα παιδιά...

Ίσως δεν θα έπρεπε να το λέω φωναχτά. Σας παρακαλώ, όμως, μην με κρίνετε. Δεν είμαι η μόνη μαμά που νιώθει έτσι. Επειδή μου λείπει η παλιά μου ζωή, δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ την τωρινή μου.

Μια νέα μαμά μού εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα ότι ενώ ήξερε για τις άγρυπνες νύχτες και τις δυσκολίες, κανείς δεν της είχε πει ότι θα ένιωθε σαν να είχε πεθάνει η παλιά της ζωή, ο παλιός της εαυτός.

Τα λόγια της με σόκαραν και με έκαναν να αναρωτιέμαι πόσες άλλες γυναίκες αισθάνονται έτσι! Και πόσο ένοχες νιώθουν γι' αυτό!

Μπορεί να αγαπάς και να απολαμβάνεις τη νέα σου ζωή ως μαμά και παράλληλα να σου λείπει η παλιά σου ζωή.

Αν νιώθετε κι εσείς έτσι, να ξέρετε σας καταλαβαίνω. 

Κάποιες από εσάς εγκαταλείψατε τα όνειρά σας όταν γίνατε μητέρες. Για πολλές από εσάς, η ταυτότητά σας άλλαξε 180 μοίρες τη στιγμή που πήρατε στην αγκαλιά σας το μωρό σας.

Είμαι σαν κι εσάς.

Μακάρι κάποιος να μου είχε πει ότι δεν πειράζει να αισθάνομαι έτσι κάποιες φορές. Δεν είναι αμαρτία. Ίσως τότε να μη με κατάπιναν οι ανασφάλειες και οι ενοχές.

Εσύ, λοιπόν, μαμά που ντρέπεσαι για αυτές τις σκέψεις, να ξέρεις ότι δεν πειράζει να αναπολείς το παρελθόν.

Τότε που έκανες εκδρομές, χωρίς να ανησυχείς για το αν θα βρεις μπέιμπι σίτερ.

Τότε που χουχούλιαζες στον καναπέ και έβλεπες ταινίες χωρίς να σε διακόπτει κανείς.

Τότε που διασκέδαζες κάθε σαββατοκύριακο.

Αυτό το είδος ελευθερίας δεν συνδυάζεται με την μητρότητα. Και νομίζω ότι αυτό είναι που μας λείπει.

Η ελευθερία να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Ή μάλλον η ευκολία που είχαμε κάποτε για να κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί. Οι αναμνήσεις που κουβαλάμε από την παλιά μας ζωή μοιάζουν τόσο μακρινές μετά από τόσες εξαντλητικές ημέρες και άγρυπνες νύχτες.

Μερικές φορές ξεχνάμε ότι οι ζωές που ζήσαμε πριν γίνουμε μαμάδες ήταν επίσης σημαντικές. Άλλωστε, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας

Όταν τα μωρά μας μεγαλώσουν, θα τους μιλάμε για τις ζωές μας πριν γίνουμε μαμάδες. Τα περισσότερα από αυτά δεν θα πιστεύουν ότι ήμασταν ποτέ τόσο διασκεδαστικές ή τολμηρές. Ίσως μάλιστα να εκπλαγούν και να είναι περήφανα για τις γυναίκες που ήμασταν και για τις μάχες που κερδίσαμε.

Κάποτε θα ζήσουμε ξανά αυτή την ελευθερία και τότε, στοιχηματίζω θα μας λείπουν οι στιγμές που ήμασταν για τα μικρούλια μας όλος τους ο κόσμος.

Προς το παρόν, όμως, δεν πειράζει να σου λείπει η παλιά σου ζωή. Και εμένα μου λείπει.

Με αγάπη, 

Μια πολύ ενοχική μαμά»

Πηγή: herviewfromhome.com

v