Στη μαμά που δεν εργάζεται, αλλά δουλεύει σκληρότερα από όλους...

Στη μαμά που δεν εργάζεται, αλλά δουλεύει σκληρότερα από όλους...

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, υπάρχει μια λάθος αντίληψη πως όταν μια μητέρα δεν εργάζεται είναι και πιο ξεκούραστη. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και πολύ σκληρή - γιατί το να είσαι μαμά πλήρους απασχόλησης σημαίνει να δουλεύεις περισσότερο απ' όλους, 24/7 και μάλιστα, αμισθί.

«Πέρυσι τέτοια εποχή συνόδευσα τον σύζυγό μου σε ένα τραπέζι που έκανε ένας συνάδελφός του. Καθόμουν ανάμεσα σε μια σειρά από εξαιρετικά επιτυχημένες και έξυπνες γυναίκες που μιλούσαν για τις ζωές και την καριέρα τους.

Όταν με ρώτησαν για τη δική μου ζωή είπα απλώς: ''Είμαι μαμά πλήρους απασχόλησης''.

Με άλλα λόγια δεν έχω δουλειά. Δεν εργάζομαι. Είμαι απλά μια μαμά που μένει στο σπίτι και φροντίζει τα παιδιά της.

Αυτή η δήλωση, και ο τρόπος που την είπα, με στοιχειώνει από τότε. Δεν μου άρεσε ο τρόπος που το απέφευγα, σαν να ήταν κάτι για το οποίο έπρεπε να ντρέπομαι.

Γιατί αν είσαι μαμά πλήρους απασχόλησης, μερικές φορές είναι δύσκολο να εξηγήσεις -ακόμα και στον εαυτό σου!- ότι πρόκειται για ένα απίστευτα απαιτητικό και, μερικές φορές, δύσκολο ''επάγγελμα''. Δουλεύεις σκληρότερα απ' όλους και δεν αμείβεσαι!

Σε εσένα, λοιπόν, που διαβάζεις αυτό το κείμενο και ταυτίζεσαι με όσα λέω θέλω να ξέρεις το εξής: δεν είσαι μόνη.
 
Όταν έρχεται το βράδυ και ενώ είσαι πτώμα από την κούραση, σκέφτεσαι όλα όσα έκανες μέσα στην ημέρα (παρόλο που δεν σε έβλεπε κανείς), να ξέρεις ότι σε βλέπω εγώ.

Αν νιώθεις ότι δεν έχεις καθόλου χρόνο και έχεις μονίμως το άγχος των παιδιών ή μιας δουλειάς που δεν κατάφερες να τελειώσεις, εγώ σε καταλαβαίνω.

Όταν κάθεσαι στο πάτωμα και παίζεις με τα μικρά σου και σκέφτεσαι ''αυτή θα είναι η ζωή μου από εδώ και πέρα;'' να ξέρεις δεν είσαι η μόνη.

Αν παρακαλάς κάποιος να σε εκτιμήσει για όλα όσα κάνεις και να σε επαινέσει, θα το κάνω εγώ.

Αν έχεις συναντήσει ποτέ έναν παλιό συνάδελφο ενώ είσαι ατημέλητη, με ένα παιδί να κρέμεται από το γοφό σου και έχεις ενοχληθεί για την απροσδόκητη αμηχανία που ένιωσες, δεν είσαι η μόνη.

Το ίδιο και αν λαχταράς να μιλήσεις για θέματα άσχετα με τα παιδιά. Ή αν θέλεις να ντυθείς κομψά, να φορέσεις τακούνια και κραγιόν.

Αν ανησυχείς για το αν θα επιστρέψεις ποτέ ξανά στον εργασιακό στίβο ή αν στο τέλος της ημέρας καταρρέεις από κούραση και θέλεις μόνο να κοιμηθείς, δεν είσαι μόνη.
 
Κάποιες φορές το μόνο που θέλεις είναι ησυχία. Να μην σε αγγίξει κανείς. Να μην σου ζητήσει κανείς τίποτα. Είναι φυσιολογικό.

Αν νιώθεις επίσης, ότι δεν θα άλλαζες αυτή τη ζωή για τίποτα άλλο στον κόσμο - να ξέρεις, σε νιώθω. Είσαι ικανοποιημένη με όλα όσα έχεις και δεν επιδιώκεις κάτι παραπάνω. Θέλεις απλώς να το ζήσεις.
 
Μπορεί κάποιοι να επιδοκιμάζουν αυτή σου την απόφαση, αλλά εσύ ξέρεις πόσο σκληρά δουλεύεις. 

Και ξέρεις κάτι,  Είτε μένουμε στο σπίτι με τα παιδιά μας, είτε δουλεύουμε από το σπίτι, είτε εργαζόμαστε εκτός σπιτιού, όλα - τα ΠΑΝΤΑ- για μια γυναίκα είναι δουλειά.

Οι ρόλοι μας, κατά κάποιο τρόπο, είναι διαφορετικοί. Οι μέρες μας είναι διαφορετικές. Αλλά ενώ οι πιέσεις μας προέρχονται από διαφορετικές πηγές, σου εγγυώμαι ότι κάποιες από αυτές θα συμπίπτουν.

Όλες ξαγρυπνάμε, επειδή προσπαθούμε να προλάβουμε όσα δεν προλάβαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλες αγχωνόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Όλες αναρωτιόμαστε αν είμαστε καλές μαμάδες.

Δεν είσαι μόνη σου γι' αυτό μην νιώθεις έτσι!»

Πηγή: mother.ly

v