Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Να Μην Ξεχάσετε

Είναι η στιγμή για να κόψετε τις κακές συνήθειες και να αρχίσετε μια πιο υγιεινή ζωή.

Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Προσθέστε στην διατροφή σας το φολικό οξύ, που ευνοεί τη μείωση-μέχρι και 75%- του κινδύνου να εμφανίσει το μωρό σας κάποια ατέλεια του νευρικού σωλήνα.

Αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και ασκηθείτε.

Μην συχνάζετε σε χώρους που είναι ανθυγιεινοί και αρχίστε να σκέφτεστε σαν έγκυος, έτσι ώστε να δώσετε την καλύτερη αρχή στο μωρό σας.

Για τη Μητέρα:

Η εγκυμοσύνη σας χρονολογείται από την πρώτη ημέρα του τελευταίου έμμηνου κύκλου σας. Περίπου 5 ημέρες μετά την έναρξη του κύκλου σας, ένα ωάριο αρχίζει να ωριμάζει μέσα στο ωοθυλάκιο, ένα είδος σάκου με υγρό που βρίσκεται σε μία από τις δύο ωοθήκες σας. Το εσωτερικό κάλυμμα της μήτρας (ενδομήτριο) γίνεται πιο συμπαγές, καθώς προετοιμάζεται για την εμφύτευση του ωαρίου, αν γονιμοποιηθεί. Κατά τη 14η περίπου ημέρα, λαμβάνει χώρα η ωορρηξία. Πρόκειται για την απελευθέρωση του ωαρίου μέσα στη σάλπιγγα, έναν αγωγό που το μεταφέρει έτοιμο να γονιμοποιηθεί. Αν δεν γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται μαζί με το ενδομήτριο κατά τον επόμενο έμμηνο κύκλο και η όλη διαδικασία ξεκινά από την αρχή. Αν η γονιμοποίηση επιτευχθεί, την περίοδο που θα αναμένετε να αρχίσει ο επόμενος κύκλος σας θα είστε ήδη 4 εβδομάδων έγκυος.

Για να λάβει χώρα η γονιμοποίηση, χρειάζεται ένα σπερματοζωάριο να διεισδύσει και να συγχωνευθεί με τον πυρήνα του ωαρίου. Τα ώριμα σπερματοζωάρια είτε εκχέονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης με τη μορφή του γαλακτώδους υγρού σπέρματος, είτε απορροφώνται εκ νέου από τον οργανισμό.

Το μωρό σας κληρονομεί το 50% των γονιδίων του από εσάς και το υπόλοιπο 50% από το σύντροφό σας. Τα γονίδια καθορίζουν συνολικά τις κατευθυντήριες γραμμές που επιτρέπουν σε ένα γονιμοποιημένο ωάριο να διαμορφωθεί σε ένα βρέφος.

Τα γονίδια σας καθορίζουν την ομάδα αίματος στην οποία ανήκετε –Α,Β,ΑΒ ή Ο-, όπως και το θετικό ή αρνητικό σας ρέζους.

v