Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Να Μην Ξεχάσετε

Συνεχίζετε να είστε προσεκτικές και ως προς την διατροφή σας και ως προς τον τρόπο ζωής σας!

Προβείτε σε απαραίτητες αγορές ρούχων και στηθόδεσμων ώστε να αισθάνεστε άνετα.

Για τη Μητέρα:

Η μήτρα σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι τα ρούχα σας φαίνονται κάπως εφαρμοστά γύρω από τη μέση σας.

Τα δάκρυα, ο θυμός και κάποιες περιοδικές τάσεις μελαγχολίας προκαλούνται από τις ορμονικές μεταβολές στον οργανισμό σας, οι οποίες ευθύνονται και για τα συμπτώματα ναυτίας και καταβολής.

Για το Παιδί:

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα αναπτυχθεί ο μυς του διαφράγματος και τα έντερα θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται από την περιοχή του ομφάλιου λώρου στην κοιλιακή χώρα.

Πριν τα άκρα του έμοιαζαν με πτερύγια, τώρα ο σχηματισμός των δακτύλων στα χέρια και στα πόδια του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα ξεκινούν να αναπτύσσονται και οι όνυχες.

Το έμβρυο έχει την ικανότητα να κινεί τα χέρια και τα πόδια του.

Η σπονδυλική στήλη του εμβρύου ευθυγραμμίζεται, το κρανίο του ανορθώνεται και σχηματίζεται η κοιλιακή του χώρα. Η γνάθος και η μύτη του έχουν επίσης σχηματιστεί, αν και δεν διακρίνονται ακόμη τόσο εύκολα! Το δέρμα του πυκνώνεται, ενώ αρχίζουν να αναπτύσσονται και οι θύλακες των μαλλιών.

Ο θώρακας του εμβρύου έρχεται να προστατεύσει την καρδιά του και τα βλέφαρά του, σχεδόν τελειοποιημένα, καλύπτουν και προστατεύουν τα μάτια του.

Το μέγεθος του εμβρύου (κεφαλο-ουραία απόσταση) σε αυτή την περίοδο είναι περίπου 25 χιλιοστά.

v