Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Να Μην Ξεχάσετε

Αρχίστε να προετοιμάζεστε για το μαιευτήριο!

Αφιερώστε καθημερινά κάποιο χρόνο για τις τεχνικές αναπνοής!

Μην κλείνεστε στον εαυτό σας και συζητήστε τα συναισθήματα σας με τον σύντροφο σας, τις φίλες σας ακόμα και με τον γιατρό σας για να αισθανθείτε καλύτερα.

Για τη Μητέρα:

Οι αρθρώσεις της λεκάνης διαστέλλονται προετοιμαζόμενες για τον τοκετό, για το λόγο αυτόν πιθανότατα θα νιώσετε ενοχλήσεις ή πόνο στην περιοχή αυτή.

Για το Παιδί:

Το έμβρυο έχει σχεδόν φτάσει στο μέγεθος της γέννησης. Από εδώ και πέρα, απλώς θα αποκτά περισσότερο βάρος, καθώς θα προστίθενται περίπου 225 γραμμάρια σε καθεμιά από τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν.

Οι νεφροί του εμβρύου έχουν αναπτυχθεί πλήρως και το ήπαρ του έχει την ιδιότητα να επεξεργάζεται ορισμένα περιττώματα.

Το έμβρυο πιθανότατα αναγνωρίζει τη φωνή σας – χροιά, τόνο και ρυθμό – και μπορεί να την ξεχωρίσει από άλλους ήχους.

Επειδή τώρα το έμβρυο παραμένει ξύπνιο για περισσότερο χρόνο, οι εκφράσεις του προσώπου του παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλία.

Οι πτυχώσεις στο δέρμα του κρανίου του εμβρύου οφείλονται πιθανότατα στο γεγονός ότι τα οστά του κρανίου είναι πολύ μαλακά, επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ευκολότερη πρόσβαση στο γεννητικό σωλήνα.

Αν το έμβρυο γεννιόταν σήμερα, θα μπορούσε να αναπνέει χωρίς τεχνητή υποστήριξη, αφού οι πνεύμονές του έχουν ωριμάσει αρκετά.

Το μέγεθος του εμβρύου (κεφαλο-ουραία απόσταση) φτάνει τώρα τα 34 εκατοστά περίπου. Ενώ, ζυγίζει, κατά προσέγγιση, 2,75 κιλά.

v