Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Να Μην Ξεχάσετε

Τροφοδοτήστε τον οργανισμό σας με περισσότερα υγρά, γιατί πιθανόν να νιώθετε εντονότερα το αίσθημα της δίψας.

Αποφύγετε τις πολλές κρέμες και αλοιφές αφού πολλές απ’ αυτές περιέχουν χημικές ουσίες που ίσως βλάψουν το έμβρυο.

Ακολουθήστε την καθημερινή σωματική άσκηση όπως περίπατο και κολύμπι.

Για τη Μητέρα:

Αισθάνεστε τη θερμοκρασία του σώματός σας υψηλότερη από το κανονικό και παρατηρείτε ιδιαίτερα έντονη εφίδρωση στα άκρα σας, συμπτώματα που οφείλονται στην αύξηση της ποσότητας του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα σας.

Η μήτρα σας φτάνει στην ηβική σύμφυση. Έτσι αρχίζει να βγαίνει από την λεκάνη σταματώντας να πιέζει την κύστη, μειώνοντας την συχνοουρία, η οποία θα επανέλθει κατά το τελευταίο τρίμηνο όταν η μήτρα σας θα έχει μεγαλώσει υπερβολικά.

Για το Παιδί:

Τα οστά του εμβρύου αρχίζουν να δυναμώνουν εξαιτίας της παροχής ασβεστίου.

Τα γεννητικά όργανα αποκτούν τα πρώτα τους χαρακτηριστικά, ωστόσο μόνο κάποιος ειδικός μπορεί να βεβαιώσει αν το μωρό σας θα είναι αγοράκι ή κοριτσάκι.

Το έμβρυο είναι ικανό να προβαίνει κατά βούληση σε μια πληθώρα κινήσεων του κορμού και των άκρων του.

Το έμβρυο είναι ήδη ικανό να χαμογελά ή να σκυθρωπιάζει.

Το έμβρυο ζωηρεύει και προσαρμόζεται στο γύρω του περιβάλλον.

Το πεπτικό σύστημα του εμβρύου είναι σε θέση να παράγει τις συστολές εκείνες που είναι απαραίτητες για την προώθηση της τροφής στα έντερα και για την απορρόφηση της γλυκόζης. Ο ομφάλιος λώρος το προμηθεύει με τροφή και το απαλλάσσει από περιττώματα που παράγονται εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξής του.

Οι φωνητικές χορδές διαμορφώνονται στο λάρυγγά του, παρόλο που αποζητά τον απαιτούμενο αέρα προκειμένου να τις κάνει να πάλλονται και να παράγουν ήχους.

Το μέγεθος του εμβρύου (κεφαλο-ουραία απόσταση) φτάνει περίπου τα 63 χιλιοστά και το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 9 και 14 γραμμαρίων.

v