Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Να Μην Ξεχάσετε

Μην ανησυχήσετε εάν έχετε ένα αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά, εάν αυξάνεται το πρήξιμο και νιώθετε μια αδυναμία και κούραση.

Αποφύγετε τον καφέ και το τσάι καθώς και τις μυρωδιές που σας ενοχλούν.

Να μην έχετε εντελώς άδειο το στομάχι σας αλλά ούτε και πολύ γεμάτο. Τρώτε λίγο και πολλές φορές.

Για τη Μητέρα:

Είναι λογικό να έχετε ήδη αισθανθεί μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα είναι οι μεταβολές στους μαστούς, οι οποίες προκαλούνται από ορμόνες που διεγείρουν τους γαλακτοφόρους αδένες. Το πιθανότερο είναι να νιώθετε τους μαστούς σας περισσότερο «γεμάτους» και πιο μαλακούς απ’ότι συνήθως, ενώ οι φλέβες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος διακρίνονται ευκρινέστερα καθώς αυξάνεται η παροχή αίματος προς τους μαστούς σας. Ίσως ακόμη να έχετε παρατηρήσει ότι οι θηλές σας έχουν αρχίσει να προεξέχουν, ενώ η θηλαία άλως τους, η περιοχή γύρω από τις θηλές, έχει γίνει ακόμη πιο σκουρόχρωμη.

Για το Παιδί:

Το έμβρυο διαθέτει τώρα ένα δυσανάλογα μεγάλο κρανίο, το οποίο γέρνει μπροστά από μια καμπυλόγραμμη σπονδυλική στήλη, ενώ σιγά σιγά προβάλλουν κάποια χαρακτηριστικά των άκρων του, οι πρώτες ενδείξεις για τα χέρια, τα πόδια και τους αγκώνες. Η καρδιά του αποτελείται πια από τέσσερις κοιλότητες και χτυπά σε ρυθμούς περίπου διπλάσιους από εκείνους της δικής σας.

Το έμβρυο έχει αναπτυχθεί σε σημείο που ξεπερνά πια σε μέγεθος το λεκιθικό σάκο, ο οποίος πάντως εξακολουθεί να το εκτρέφει, αφού οι λειτουργίες του πλακούντα δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί.

v