Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Να Μην Ξεχάσετε

Αξιοποιήστε με μέτρο και σύνεση την έκρηξη ενέργειας που ενδέχεται να αισθανθείτε. Κρατήστε τις δυνάμεις σας για την ώρα του τοκετού!

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τις πρώτες ενδείξεις τοκετού (συχνές συσπάσεις, αιματώδεις βλέννες).

Ετοιμάστε την τσάντα σας με όσα θα χρειαστείτε για την επιστροφή σας στο σπίτι και για τον εαυτό σας και για το μωρό σας!

Για τη Μητέρα:

Η μήτρα έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο, ακριβώς κάτω από το στέρνο σας και οι μαστοί σας μεγαλώνουν και βαραίνουν.

Για το Παιδί:

Από δω και πέρα το μωρό σας μπορεί να γεννηθεί σχεδόν ανά πάσα στιγμή. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει τι προκαλεί τελικά τον τοκετό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σκοπό να του παρέχει προστασία μετά τη γέννησή του. Τα αντισώματα που δεν παράγει από μόνο του τα παίρνει από εσάς, μέσω του πλακούντα.

Το έμβρυο τώρα προσκολλάται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός του έρχεται κοντά στο στόμα του και το εκμυζεί.

Το έμβρυο περνά τώρα το 30 % του χρόνου του με γαλήνιο ύπνο, ενώ κατά το 60 % του χρόνου ο ύπνος του περιλαμβάνει ταχείες κινήσεις των ματιών και του σώματος, με ταυτόχρονη επιτάχυνση του ρυθμού των καρδιακών παλμών. Κατά το υπόλοιπο 10 % είναι σε εγρήγορση, με συνεχείς κινήσεις των ματιών και των άκρων του.

Το χνούδι έχει υποχωρήσει σχεδόν ολοκληρωτικά από το τριχωτό της κεφαλής του εμβρύου, όμως έχει ακόμη μαλλιά, τα οποία κατά περίπτωση διαφέρουν: από λίγες τρίχες στο πίσω μέρος του κεφαλιού μέχρι μια πυκνή τούφα μήκους 2,5 εκατοστών περίπου.

Δίχως πια ισχυρές απωθήσεις και λακτίσματα, οι κινήσεις του εμβρύου περιορίζονται σε ελιγμούς και προσπάθειες να τεντώσει τα άκρα του.

Το μέγεθος του εμβρύου (κεφαλο-ουραία απόσταση) φτάνει τώρα τα 35 εκατοστά περίπου, ενώ ζυγίζει, κατά προσέγγιση, 2,95 κιλά.

v