Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Να Μην Ξεχάσετε

Βιώστε την αληθινή χαρά της εγκυμοσύνης και να είστε σίγουρες ότι θα έτσι θα επιδράσετε θετικά και στην εξωτερική σας εμφάνιση που έχει ήδη αλλάξει.

Για τη Μητέρα:

Η αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης έχουν επίδραση στο σώμα σας, οι οποίες αρχίζουν να διαφαίνονται τώρα. Οι θηλές έχουν αρχίσει να γίνονται μεγαλύτερες και σκουρότερες. Η μέση γραμμή της κοιλιάς έχει απόχρωση πιο σκούρα και ξεκινά από το ηβικό οστό και φτάνει μέχρι το στέρνο. Στις 14 εβδομάδες η μήτρα έχει το μέγεθος ενός μεγάλου γκρέιπφρουτ.

Για το Παιδί:

Το δεύτερο τρίμηνο είναι η πιο δραστήρια περίοδος για το έμβρυο. Μπορεί να σκύβει, να τεντώνεται, να κουλουριάζεται, να κλοτσά.

Το μωρό σας μπορεί και διαχωρίζει τον αντίχειρα από τα υπόλοιπα δάκτυλα, βάζοντάς τον στόμα του και εκμυζώντας τον. Έτσι εξοικειώνεται με την αίσθηση του δέρματος του και το σχήμα των δακτύλων του.

Το μωρό αρχίζει να παράγει ούρα. Τα ούρα αποβάλλονται στο αμνιακό υγρό που περιβάλει το έμβρυο.

Αρχίζει να δημιουργείται το τριχωτό της κεφαλής συμπεριλαμβανομένων και των φρυδιών. Επίσης δημιουργείται ένα λεπτό χνούδι που καλύπτει και προστατεύει το δέρμα του, το οποίο θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Στα αγόρια δημιουργείται ο προστατικός αδένας ενώ στα κορίτσια οι ωοθήκες κατεβαίνουν από την κοιλιά στην λεκάνη.

Το μέγεθος του εμβρύου (κεφαλο-ουραία απόσταση) έχει φτάσει τα 80 έως 104 χιλιοστά, ενώ ζυγίζει περίπου 25 γραμμάρια.

v