Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Να Μην Ξεχάσετε

Αποφεύγετε τις δουλειές που δεν είναι απαραίτητες!

Προγραμματίστε και τηρήστε με ευλάβεια τις επισκέψεις σας στο γιατρό που θα είναι πιο συχνές έως την ημέρα του τοκετού σας.

Για τη Μητέρα:

Περίπου 2 κιλά την εβδομάδα αναμένεται να προστίθενται στο βάρος σας, από αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης και μέχρι τον τοκετό.

Το μωρό σας, λόγω του αυξημένου μεγέθους του, έχει πια μικρότερο χώρο για να κινηθεί μέσα στη μήτρα και ενδέχεται να αισθανθείτε ακόμα και τον λόξιγκα του.

Για το Παιδί:

Το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου εξελίσσεται γοργά, γεγονός που θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει ελαφρές μολύνσεις.

Το πρόσωπο του εμβρύου παίρνει διάφορες εκφράσεις και είναι δύσκολο αυτές να μην αποδοθούν σε αισθήματα που επιδεικνύουν ενήλικα άτομα.

Το χαμόγελο είναι συχνή έκφραση του προσώπου του εμβρύου και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι είναι η μόνη μορφή συμπεριφοράς που δεν επιδεικνύεται και αμέσως μετά τη γέννηση.

Σταδιακά γίνεται όλο και δυσκολότερο για το έμβρυο να γλιστρά μέσα στο αμνιακό υγρό.

Το έμβρυο ακονίζει τις αισθήσεις του και χρησιμοποιεί εκτεταμένα τη γλώσσα του για να βυζαίνει, ωστόσο εσείς δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τη δραστηριότητά του αυτή.

Το μέγεθος του εμβρύου (κεφαλο-ουραία απόσταση) φτάνει τώρα τα 32 εκατοστά περίπου, ενώ ζυγίζει, κατά προσέγγιση, 2,3 κιλά.

v