Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Να Μην Ξεχάσετε

Θα χρειαστεί να κάνετε την αυχενική διαφάνεια,το PAPP-Α και την υπερηχογραφική απεικόνιση του ρινικού οστού. Είναι εξετάσεις που δείχνουν το «καλώς έχειν» του εμβρύου και μειώνουν την πιθανότητα γέννησης ενός εμβρύου με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.

Επιβάλλονται οι συχνές επισκέψεις στον γιατρό και ο τακτικός έλεγχος της πιέσεως αίματος, του βάρους, των αιματολογικών εξετάσεων και των εξετάσεων ούρων σας.

Για τη Μητέρα:

Tα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου όπως πρωινή αδιαθεσία, ναυτία, εμετός μειώνονται και συνήθως εξαφανίζονται σε αυτή την εβδομάδα. Η κούραση μειώνεται και έχετε περισσότερη ενέργεια ώστε να αρχίσετε πραγματικά να αισθάνεστε έγκυοι.

Η διογκωμένη μήτρα σας έχει φτάσει τώρα τα 10 εκατοστά σε μήκος εισχωρώντας στην κοιλιακή χώρα, επομένως ενδέχεται να παρατηρείτε τις πρώτες ενδείξεις του «φουσκώματος».

Για το Παιδί:

Το έμβρυο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, παρόλο που δεν την αισθάνεστε.

Οι αντίχειρες του εμβρύου έχουν διαμορφωθεί.

Το μωρό σας ίσως τώρα μπορεί να αισθάνεται ήχους, μολονότι τα αφτιά του δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την τελική τους μορφή.

Το έντερο περικλείεται μέσα στο κοιλιακό τοίχωμα και αρχίζει να επιμηκύνεται. Το πάγκρεας διαμορφώνεται και αρχίζει την λειτουργία του εκκρίνοντας ακόμα και ινσουλίνη.

Ωριμάζει ο πλακούντας για να παρέχει στο μωρό σας οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και να αποβάλει τα απόβλητα του. Ο πλακούντας παράγει επίσης προγεστερόνη, οιστραδιόλη και άλλες ορμόνες οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

Αρχίζουν να δημιουργούνται τα πλευρά και ο ιστός που θα διαμορφώσει τα κόκαλα στο κεφάλι, τα πέλματα και τα πόδια του μωρού σας.

Το μέγεθος του εμβρύου (κεφαλο-ουραία απόσταση) φτάνει περίπου τα 75 χιλιοστά, ενώ ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια.

v